1. Slapend rijk
De zomer is weer voorbij. Grote kans dat jij er dit jaar lekker op uit bent geweest. Maar, wat gebeurde er in die weken met je huis? Tijdens je vakantie kun jij natuurlijk je veel te dure huurwoning onderverhuren. Via de populaire vakantieverhuursite Airbnb kun je gemakkelijk je huis te huur zetten. Een voordeel is dat je zelf kunt bepalen wie in je huis komt te zitten. In Duitsland maakten mensen hier zo extreem veel gebruik van, dat in Berlijn het ‘Zweckentfremdungsverbot’ van kracht is gegaan. Wanneer je toch blijft verhuren kun je een boete van €100.000,- krijgen. In Nederland geldt dit gelukkig nog niet.
2. Wat een service
Wanneer een verhuurder je servicekosten in rekening brengt, geldt dat de huurovereenkomst meer moet omvatten dan alleen het gebruik van de woonruimte. Hierbij kun je denken aan kosten voor energie en water en een vergoeding voor het gebruik van meubels. Kosten die de huurder zelf heeft aan de woning, zoals onderhoud van de cv-ketel, mogen niet doorberekend worden. Deze servicekosten moeten met je zijn overeengekomen, anders mogen zij niet belast worden.
3. Bij gebrek aan beter
Controleer je huurhuis eens goed op gebreken. Wanneer het gebrek dermate ernstig is en je als huurder niet meer het volledige huurgenot hebt van je huurwoning door dat gebrek, heb je recht op huurprijsvermindering. Last van ongedierte, stank, lekkages of overlast? Hebben je buren (die dezelfde verhuurder hebben) tot diep in de nacht lawaaierige feestjes? Neem contact op met je verhuurder!
4. Bemiddelingskosten terugvragen
Heb je jouw huurhuis gevonden door te reageren op een advertentie van een makelaar, dan hoef je geen bemiddelingskosten te betalen. De makelaar helpt de verhuurder aan een huurder, en de huurder aan een huis. De rechter heeft bepaald dat dit valt onder het ‘dienen van twee heren’, wat wettelijk verboden is. Als je net je bemiddelingskosten betaald hebt, kun je deze terugvorderen. Vooral bij studentenkamers, waar de verhuurders vaak stunten met hoge bemiddelingskosten, is dit erg gunstig.
5. Geef mij maar Amsterdam
Woon je in Amsterdam? Amsterdammers die weinig verdienen en relatief veel huur betalen hebben recht op financiële steun van de gemeente. Huishoudens die tot 120 procent van het sociaal minimum verdienen komen in aanmerking voor gesubsidieerde huurverlaging. Alleenstaanden betalen dan maximaal 586 euro per maand en voor gezinnen zal dat 628 euro zijn. Het is wachten tot andere gemeentes dit ook gaan oppakken.
6. Hoeveel punten scoort jouw huis?
Aan de hand van een document van de huurcommissie kun je een huurprijscheck doen. Aan de hand van een puntensysteem wordt de maximale huurprijs van je huurwoning bepaald. Is de huur van je woning te hoog? Vraag dan bij je verhuurder huurverlaging aan. Wanneer de verhuurder niet akkoord gaat met je voorstel kun je de Huurcommissie inschakelen. De verhuurder is hier vaak niet blij mee. Huurders hebben namelijk recht op huurbescherming. Alleen onder bijzondere omstandigheden kan de verhuurder je uit je huis zetten, en huurverlaging aanvragen valt daar niet onder.
7. Vraag huurtoeslag aan
Huurtoeslag is een tegemoetkoming in de huurkosten. Als je een woning huurt en in verhouding tot je inkomen veel betaalt aan huur, kun je huurtoeslag aanvragen. Of je huurtoeslag kunt krijgen hangt af van huurprijs, inkomen, leeftijd en woonsituatie. Ook is het van belang hoeveel eigen vermogen je hebt.