Proefrit
In het consumentenrecht is het enorm belangrijk. Koop je iets nieuws? Dan mag je ervan uitgaan dat het werkt. Maar ook als je iets koopt dat al gebruikt is, een tweedehandsproduct, mag je het er, afhangende van waar je het koopt, van uitgaan dat het product werkt. Het is natuurlijk, om problemen na de tijd te voorkomen, slim om, voor het kopen van het product het product te testen. In het geval van auto’s geldt dit helemaal. Naast dat je niet goed weet wat tweedehandsauto’s allemaal al meegemaakt hebben, kunnen ook nieuwe auto’s problemen hebben. Je bent vast niet de krantenkoppen vergeten met automerken die duizenden auto’s terugroepen omdat bijvoorbeeld de remmen niet goed bleken te werken.
Lees ook: Tweedehandsauto snel kapot? Je hebt recht op garantie!
Een gloednieuwe Aston Martin in de prak
De beste manier om een auto te testen is om er een testrit mee te maken. Je bent van plan bij deze aankoop eens lekker uit te pakken en hebt een mooie, snelle en vooral dure snelheidsduivel uitgezocht. Wanneer je hem voor het eerst wil uittesten gebeurt het ergste wat je kan gebeuren met een auto van dat kaliber: je rijdt schade.
Verzekerd van zorgen
Voordat je meteen aan de beademing moet omdat de (veel te dure) auto nu total loss is en jij deze waarschijnlijk zal moeten betalen: geen zorgen. De proefrit valt onder de verzekering van de garage, de autodealer of de particuliere verkoper waar je de auto van koopt. Deze is namelijk, op het moment dat jij de proefrit maakt, de eigenaar van de auto en daarom verplicht een verzekering af te sluiten voor de auto. Ook wanneer je tijdens je proefrit schade veroorzaakt aan een ander, dekt de verzekering die op de auto zit de veroorzaakte schade.
Kan ik effe vangen
Het claimen van de schade heeft echter hoogstwaarschijnlijk invloed op de premie van de verzekerde, de verkoper in dit geval. Het aangeven van de schade en dit laten vergoeden door de verzekeraar zorgt ervoor dat het aantal schadevrije jaren verminderd. De verkoper wordt dus, ondanks dat hij verzekerd is voor de schade, wel degelijk benadeeld door de schade. De verkoper zal jou in dit geval aansprakelijk stellen voor die schade. Wanneer jij echter met de verkoper niets hebt afgesproken en niets hebt getekend, kan de verkoper jou niet aansprakelijk stellen. Stelt de verkoper je toch aansprakelijk? Een advocaat kan je helpen ervoor te zorgen dat de aansprakelijkheid bij de verkoper blijft rusten in plaats van bij jou terechtkomt. Het is natuurlijk wel altijd belangrijk om, voordat je de auto in stapt, deze te controleren op krassen of andere schade. Zodat jij niet straks aansprakelijk wordt gesteld voor schade die je niet veroorzaakt hebt.
Aanrijding
Je kan natuurlijk schade gereden hebben doordat je een paaltje gemist hebt. Het kan echter ook zo zijn dat jij een andere auto schade hebt berokkend. De andere automobilist zal zijn schade dan op jou willen verhalen. Ook voor deze schade geldt dat deze voor rekening van de verkoper is. Krijg jij de schadebrieven en aanmaningen toch binnen? Een advocaat kan er met jou voor zorgen dat de schade op de verkoper verhaald zal worden.
Heb jij tijdens je testrit een paaltje geraakt en heeft de auto waar jij je oog op had laten vallen nu schade? Jij bent niet aansprakelijk voor deze schade! Via ons kun je een advocaat inschakelen gespecialiseerd in het consumentenrecht. Deze kan ervoor zorgen dat de schade op de verkoper wordt verhaald, in plaats van op jou!