Piraterij
Plagiaat, “het zich toe-eigenen van het geestelijk werk van anderen en het als eigen werk openbaar maken” (bron: Van Dale) en zijn vergaande gevolgen hijgen al jaren met hun hete adem in de nek van studenten bij het schrijven van scripties, essays en papers. Kun je de fantastische scriptie van de HKU-studente nog herinneren? Ze haalde het nieuws met haar scriptie waar ze door middel van gefotoshopte foto’s haar familie en vrienden liet denken een rondreis te maken door Azië, terwijl ze gewoon op haar studentenkamer in Utrecht zat. Een fantastisch origineel idee, waar de Hogeschool Utrecht lovend over was. Helaas bleek het idee en bleken zelfs gehele zinnen (inclusief spelfouten) overgenomen van een studente uit Rotterdam.
Plagiaat blijft niet ongestraft
Plagiaat blijft niet ongestraft. De rechter oordeelde in juli dit jaar in de voorgaande zaak dat er sprake was van inbreuk van de auteursrechten van de studente in Rotterdam. De HKU-studente moest de proceskosten vergoeden, het werk verwijderen en een rectificatie publiceren (bron: AD, 2016). Die straf is niet mis.
Alleen de jeugd?
Niet alleen onder studenten is plagiaat een veel voorkomend verschijnsel. Melania Trump, vrouw van, hield tijdens de conventie van de Republikeinen een speech die op de letter af exact leek op de speech van Michelle Obama uit 2008. Dit zorgde natuurlijk voor enorme media-aandacht en een grote lading negativiteit over de misschien aankomende first lady. Haar tekstschrijver heeft de klappen moeten opvangen en heeft zelfs haar ontslag aangeboden. Een verdere veroordeling voor Melania Trump volgde niet.
Blurred Lines
Daarnaast zijn artiesten ook niet onschuldig. Het steeds weer nieuwe muziek moeten creeeren zou voor niemand makkelijk zijn. Artiesten zijn ook makkelijk als het gaat om onrechtmatig overnemen van teksten en melodieën alsof het hun eigen werk is. Grote artiesten, zoals Coldplay met hun hit ‘Every Teardrop Is A Waterfall’ in 2011 deed, kiezen er in sommige gevallen voor om een veroordeling te voorkomen en de artiest die het originele deuntje heeft bedacht meteen een lap geld toe te schuiven. Vaak genoeg hopen artiesten echter dat het niet op zal vallen en laten het tot een rechtszaak komen. Ken je dat leuke liedje van Robin Thicke en Pharell Williams: ‘Blurred Lines’ nog? De rechter oordeelde dat het hier om plagiaat van een nummer van Marvin Gaye gaat, wat de beide heren 7,4 miljoen dollar heeft gekost.
Real of steal
Daarnaast kunnen de makers van producten natuurlijk ook plagiaat plegen. Vooral in de mode-industrie komt dit voor. Laarzen van een duur high fashion modemerk die bijvoorbeeld worden verkocht voor een prikkie op een Chinese webshop. Uit een onderzoek van de Europese Commissie blijkt dat in de Europese Unie zo’n 100 miljoen namaakproducten in beslag worden genomen. Voor een groot deel komen deze producten uit China, maar ook de productmakers in Taiwan en de Verenigde Arabische Emiraten weten hoe ze iets identiek moeten namaken (bron: Europa Nu, 2016).
En nu jij
Wat jij moet doen om onder deze veroordelingen te voorkomen? Allereerst natuurlijk een originele tekst schrijven. Lukt of kan dit niet? Vermeld dan altijd je bron, ook als je een liedje of een speech schrijft. Dit zal je een hoop ellende schelen. Aanrader voor studenten: haal je scriptie eens door de plagiaatchecker.
Zit je in de problemen omdat je onrechtmatig teksten hebt overgenomen?