Plaats direct je vraag
Welke coronamaatregelen gelden er nog voor particulieren?
We mogen al een stuk meer dan een aan het begin van de coronacrisis, maar toch zijn er nog een hoop regels waaraan men zich moet houden. Nog steeds bestaat er veel onduidelijkheid over welke beperkingen nog van kracht zijn. Daarom hier een kort overzicht.
Ten eerste mogen we gelukkig al een tijd met meer mensen naar buiten. Tóch moet nog steeds 1,5 meter afstand gehouden worden als mensen met drie of meer bij elkaar zijn en niet tot hetzelfde huishouden behoren. Doe je dat niet? Dan kan je een boete krijgen. Hoewel de politie eerst liever mensen waarschuwt, komt het ook vaak voor dat er meteen een boete gegeven wordt. Een politieagent of een boa (buitengewoon opsporingsambtenaar) mag dit namelijk ook zonder waarschuwing doen. Vaak leken deze boetes wat willekeurig uitgedeeld. Zo zijn er aan het begin van de coronacrisis studenten beboet toen ze in hun eigen huis geen afstand hielden en ook buiten zijn mensen regelmatig zonder waarschuwing beboet zonder dat ze een samenkomst gepland hadden.
De regel van 1,5 meter afstand wanneer je niet tot hetzelfde huishouden behoort geldt niet voor kinderen tot 12 jaar of hulpbehoevenden. Voor de rest zijn er geen uitzonderingen. Dit betekent bijvoorbeeld ook dat je in een auto niet met 3 of meer mag zitten, als je niet onder een van de genoemde groepen valt. Ook dan kan de politie een boete geven. Dit geldt ook voor het sporten in grotere groepen zonder afstand.
Voorbeeld coronaboete
Rutger zit met zijn vier andere huisgenoten op het balkon van zijn studentenhuis. Wanneer een boa dit ziet, spreekt hij Rutger aan op het overtreden van de 1,5 meter maatregel. Daarna geeft hij alle vijf van de huisgenoten een boete van 390 euro.
Voor horecaondernemers zijn de maatregelen ook versoepeld, maar ook zij kunnen nog steeds beboet worden als te veel mensen dicht op elkaar zitten of staan.
Hoe hoog zijn de boetes voor het overtreden van de coronamaatregelen?
Wanneer je als volwassene de coronamaatregelen overtreedt, kan je een boete krijgen van maar liefst 390 euro. Voor kinderen bedraagt deze boete 95 euro. Voor de horecaondernemer die zich niet houdt aan de maatregelen zijn de gevolgen veel groter. Zij kunnen boetes krijgen van wel 4.000 euro en daarbij kan de onderneming in het ergste geval worden gesloten.
Krijg je een strafblad voor het overtreden van de coronamaatregelen?
Wanneer je een boete krijgt vanwege het overtreden van coronamaatregelen geldt dit als een strafbeschikking. Wanneer zo’n strafbeschikking hoger dan 100 euro is, krijg je justitiële aantekening. Dit betekent simpel gezegd dat je een aantekening krijg op je strafblad. Deze aantekening verdwijnt pas na vijf jaar. Een coronaboete is dus eigenlijk veel meer dan alleen een boete na een overtreding. Voor kinderen geldt dit niet, zij kunnen immers ‘maar’ een boete van 95 euro ontvangen.
Wat kan zo’n aantekening op het strafblad voor gevolgen hebben? Met name voor de Verklaring Omtrent Gedrag kan het vervelende consequenties hebben. Zo kan een VOG geweigerd worden op basis van de aantekening van de overtreding van de coronamaatregelen. Toch is het niet erg waarschijnlijk dat de VOG geweigerd wordt als er niet aanvullende aantekeningen zijn. Dit komt doordat het kabinet recentelijk heeft besloten dat een aantekening op het strafblad ten gevolge van een coronaboete geen gevolgen heeft voor het aanvragen van een VOG. Dit is natuurlijk anders als er daarnaast reeds andere aantekeningen op het strafblad staan.
Moet je de coronaboete maar gewoon betalen?
Een strafbeschikking is in feite een substitutie voor een strafrechtelijke procedure bij de rechter. De strafbeschikking is in 2008 ingevoerd en was bedoeld voor het ontlasten van het Nederlandse rechtssysteem. Een strafbeschikking is in feite een aanbod van de Officier van Justitie om te betalen, zodat je niet naar de rechter hoeft. Als je een strafbeschikking ontvangt en betaalt, beken je dus eigenlijk schuld. Hierna kan je niet meer terug en krijg je zodoende een aantekening op het strafblad. Hierdoor is het aan te raden om niet meteen de boete te betalen en eerst te kijken of het wel terecht is dat je beboet bent.
Wat kan je doen als je het niet eens bent met de coronaboete?
Wanneer degene die een strafbeschikking zoals een coronaboete heeft gekregen, kan men in bezwaar gaan bij de Officier van Justitie. Dit heet ook wel in verzet gaan. Na het ontvangen van de boete moet je hier niet te lang mee wachten. Hier heb je namelijk slechts 14 dagen de tijd voor.
Bij het in verzet gaan moet er een verzetschrift naar de Openbaar Ministerie sturen. In deze brief staat wanneer de boete is gegeven en door wie. Daarnaast maak je in de brief duidelijk waarom je het niet eens bent met de boete. Na het verzet wordt de zaak toch nog door een rechter behandeld.
Meer vragen over hoe je in verzet moet gaan of wil je weten hoe je een goed verzetschrift opstelt? Een advocaat kan je hier goed bij helpen.
Hierom is het aan te raden om in verzet te gaan
Wanneer een zaak betreffende een coronaboete bij de rechter terecht komt, kan deze rechter de boete kwijtschelden of verlagen. Ook kan de boete voorwaardelijk gemaakt worden. De kans dat dit gebeurt is tevens best groot. Dit komt doordat er aardig wat juridische zwakke plekken zitten in de noodverordening die de basis vormt voor de coronaboetes. Zeker als er sprake is van een boete na samenkomst van meerdere personen thuis is de kans aanzienlijk dat de rechter de boete niet in stand houdt. Ook de Raad van State heeft recentelijk dat boetes na samenkomst in privésfeer in strijd zijn met de Grondwet. Denk aan het voorbeeld eerder gegeven voorbeeld. Voor dit soort gevallen is de kans zeer groot dat een rechter bepaald dat de boete onterecht is. Hierdoor is het eigenlijk erg opmerkelijk dat maar een klein percentage van de mensen die een dergelijke boete hebben ontvangen in verzet gaat.
Dit kan een advocaat voor je doen als je een coronaboete hebt ontvangen
Uit het voorgaande is dus duidelijk dat je niet zomaar de coronaboete moet betalen en dat de kans groot is dat het loont als je in verzet gaat. Een advocaat gespecialiseerd in het strafrecht kan je hier goed bij helpen. Het is aan te raden om je bij het verzet te laten adviseren door een advocaat, die je uiteindelijk bij de kantonrechter ook kan bijstaan. Op die manier is de kans groot dat je de boete toch niet hoeft te betalen.
Heb je een coronaboete ontvangen? Wacht dan niet en neem contact met ons op. Wij koppelen je dan binnen een dag aan een advocaat in jouw regio.