Voorbeeld
Annelot is op 5 februari 2020 getrouwd met Hendrik, maar het huwelijk loopt al snel stuk op 27 mei 2021. Ze hebben samen een zoontje van 5 jaar oud. Annelot werkt één dag per week bij de boekenwinkel in het dorp, waar haar man een drukke baan heeft als advocaat op de Zuidas. Er is dus een groot verschil in inkomen. Ze vraagt zich af of ze recht heeft op partneralimentatie en voor hoe lang, zeker nu er sinds kort nieuwe regels gelden op dit gebied.
Welke termijn voor de partneralimentatie geldt voor mij?
Afhankelijk van de datum waarop jij en je partner over de partneralimentatie zijn overeengekomen, gelden er bepaalde termijnen:
- Ik heb afspraken over de alimentatie gemaakt ná 1 januari 2020:
In principe duurt de verplichting tot partneralimentatie dan 5 jaar, maar deze kan korter zijn indien het huwelijk of het GP (geregistreerd partnerschap) minder dan 10 jaar duurde. In dat geval geldt de alimentatieplicht voor de helft van de tijd dat het huwelijk of het GP duurde. Dus stel je bent 6 jaar getrouwd geweest, dan geldt de alimentatieplicht voor 3 jaar. Er gelden echter wel uitzonderingen op deze hoofdregel, waar bij samenloop de langste termijn geldt:
-
- Als jij en je partner samen kinderen hebben, stopt de alimentatieverplichting pas als het jongste kind de leeftijd van 12 jaar heeft bereikt.
- Als het huwelijk of het GP langer dan 15 jaar heeft geduurd en de alimentatiegerechtigde binnen 10 jaar de AOW-leeftijd bereikt, duurt de verplichting totdat de gerechtigde de AOW-uitkering krijgt.
- Als je geboortedatum op of vóór 1 januari 1970 ligt (1), je huwelijk of GP langer dan 15 jaar heeft geduurd (2), én je pas over meer dan 10 jaar AOW-uitkering krijgt (3), dan geldt de partneralimentatieplicht voor een duur van 10 jaar.
- Ik heb afspraken over de alimentatie gemaakt tussen 1 juli 1994 en 1 januari 2020:
Indien je onder deze categorie valt, is er een onderscheid te maken tussen twee termijnen:
-
- Jij en je ex-partner hebben een of meer kinderen óf het huwelijk heeft meer dan 5 jaar geduurd: de alimentatieplicht bedraagt dan maximaal 12 jaar.
- Jij en je ex-partner hebben geen kinderen én het huwelijk heeft korter dan 5 jaar geduurd: de alimentatieplicht duurt dan net zo lang als het huwelijk zelf.
- Ik heb afspraken over de alimentatie gemaakt vóór 1 juli 1994:
In dit geval hangt de duur van de alimentatieplicht enkel en alleen af van de afspraken die je hierover met je ex-partner hebt gemaakt. Of, indien jullie er samen niet uit zijn gekomen, die de rechter hierover heeft gemaakt. Zijn jullie samen niets overeengekomen over de duur? Dan geldt er in principe geen termijn.
Hoe bindend is de termijn van de partneralimentatie? Kan hiervan worden afgeweken?
In principe ben je gebonden aan de afspraken die je onderling met je ex-partner over de alimentatie hebt gemaakt of die gelden op grond van de wet. Het kan echter zo zijn dat jij of je ex-partner in grote problemen komt bij het eindigen van de alimentatie. In een dergelijk geval kan de rechter worden verzocht om de termijn van de partneralimentatie te verlengen, maar dit kan je ook onderling afspreken. In het laatste geval dien je dit wel in je echtscheidingsconvenant of een andere overeenkomst vast te leggen. Aan de andere kant kan ook de alimentatieplichtige gerechtigd zijn de betaling van alimentatie te beëindigen. Denk hierbij aan de situatie dat de alimentatiegerechtigde overlijdt, met een ander trouwt, een GP aangaat of samen gaat wonen, of het geval dat deze zelf weer genoeg inkomen heeft om een goed leven te kunnen lijden. Het kan ook zo zijn dat je ex-partner weigert om de alimentatie te betalen.
Heb je nog verdere vragen over de nieuwe termijnen en welke op jouw situatie van toepassing is? Of wil je graag een verzoekschrift indienen voor de wijziging of beëindiging van de alimentatieplicht? Of denk je dat jij of je ex-partner geen recht meer toekomt op de alimentatie? Neem dan gerust contact met ons op, zodat wij je in contact kunnen brengen met een ervaren advocaat die je bij deze vraagstukken goed kan begeleiden. Een ander punt van discussie kan overigens de hoogte van je partneralimentatie zijn.