Samen een advocaat tijdens de echtscheiding (scheidingsmediator)
Indien je nog goed overweg kunt met je (ex)partner is het mogelijk om samen een advocaat in de arm te nemen in plaats van beide een eigen. Er wordt in een dergelijk geval ook wel gesproken van mediation. Het inschakelen van een scheidingsmediator heeft een aantal voor- en nadelen.
Voordelen:
- Het is goedkoper dan het inschakelen van een eigen advocaat.
- De echtscheiding zal sneller verlopen.
- Er kan meer (gemoedelijk) overleg plaatsvinden.
- Je zult alleen beslissingen hoeven te nemen waar je achter staat, het is namelijk mogelijk om de mediation indien je het niet eens bent met de mogelijke uitkomst stop te zetten.
- De informatie wordt tegelijkertijd aan beide partijen verstrekt en je maakt gezamenlijk afspraken. Dit verkleint ook de kans op een vechtscheiding aanzienlijk.
Nadelen:
- Er bestaat een kans dat de mediation stukloopt zonder dat afspraken zijn gemaakt. Mediation is immers afhankelijk van de inzet van jou en je (ex)partner.
- Als de mediation stukloopt duurt de echtscheiding een stuk langer. Daarbij wordt het kostbaarder en vaak ook emotioneel zwaarder.
- Indien een van de twee partijen van de mediation ‘sterker’ is kan dit de mediation vermoeilijken. Het uitgangspunt van mediation is de gelijkwaardigheid van de partijen maar dit kan worden vermoeilijkt indien een van de partijen mondiger is.
Een eigen advocaat bij een echtscheiding
Als de communicatie tussen jou en je (ex)partner niet soepel meer verloopt doe je er goed aan om beide een eigen advocaat in te schakelen. Ook het inschakelen van een eigen advocaat heeft voor- en nadelen.
Voordelen:
- Je advocaat hoeft alleen jouw belangen te behartigen.
- Je advocaat geeft alleen aan jou advies en niet ook aan je (ex)partner.
- Je advocaat staat volledig aan jouw kant en komt alleen voor jou belangen op.
- Je staat er niet alleen voor. Dit is vooral handig indien je zelf communicatief minder vaardig bent of minder verstand hebt van de gang van zaken.
Nadelen:
- Het inschakelen van een eigen advocaat brengt extra kosten met zich mee. Je moet namelijk de kosten volledig zelf dragen in plaats van dat je ze deelt met je (ex)partner.
- De scheiding duurt langer. Er moeten namelijk stukken over en weer worden gestuurd waardoor de communicatie langzamer verloopt.
- Indien het niet lukt om met de hulp van de advocaten tot afspraken te komen waar zowel jij als je (ex)partner het mee eens zijn zul je de beslissing in de handen van de rechter moeten leggen. Er beslist dan iemand anders over jouw zaken.
Wanneer kiezen voor een scheidingsmediator of een eigen advocaat?
De keuze tussen een scheidingsmediator of een eigen advocaat is uiteraard je eigen keuze. Er zijn echter een aantal signalen waaraan je kunt herkennen dat het misschien verstandiger is om te kiezen voor een eigen advocaat.
Dit is als:
- Je (ex)partner al een eigen advocaat heeft ingeschakeld.
- Je (ex)partner en jij een totaal andere blik op de situatie hebben.
- Het welzijn van je partner je weinig uitmaakt.
- Er sprake was van (fysiek of geestelijk) geweld binnen de relatie.
- Je niet voor jezelf op kunt komen.
- Je geen zin hebt om aan de tafel te zitten met je (ex)partner.
- Je wilt dat je (ex)partner verliest.