It’s a rich man’s world
De meeste zwartwerkers hebben gewoon een baan, of vangen een uitkering, en klussen daarnaast een beetje zwart bij. Zwart werken betekent dat je geen belasting en sociale premies betaalt over je loon (wat ‘witwerkers’ wel doen). Wat dit voor jou betekent? Je brutoloon, zo jouw kant op. Iemand met een modaal inkomen in Nederland betaalt al snel meer dan 10.000 euro aan belasting. Als zwartwerker hoef je dit allemaal niet af te dragen. Vaak krijgen mensen die zwart uitbetaald worden hun loon 'cash'. Handje contantje, niets wachten tot het einde van de maand.
Elk voordeel heeft zijn nadeel
Meteen doen dat zwart werken? Meer geld verdienen betekent meestal ook meer sores – denk maar aan het beginnen van een hennepkwekerij. Als je zwart werkt ontstaat er geen werkgever-werknemer-relatie. Er is geen contract en je werkt eigenlijk voor niemand. Een belangrijk gevolg daarvan is dat je niet verzekerd bent voor ongevallen op het werk. Je werkgever is niet verantwoordelijk voor jou en hoeft geen verzekeringen voor jou af te sluiten, omdat jij op papier geen werknemer van hem bent.
Zo'n tien procent van de Nederlanders zwart. Onder deze tien procent vallen voornamelijk boeren, jongeren, bouwvakkers en mensen in de horeca. Het gaat voornamelijk om het aanvullen van inkomen. Gemiddeld verdienen deze lieden zo’n 700 euro per jaar bij(bron: Nu.nl, 2013), maar er zijn er die een veelvoud hiervan binnenharken.
Geen werk = geen geld
Aangezien je geen geld afdraagt aan belastingen en sociale premies, heb je daar dus ook geen recht op. Je hebt geen recht op doorbetaling van je loon bij ziekte of arbeidsongeschiktheid. Word je ontslagen – wat eigenlijk niet kan, omdat je geen arbeidsrelatie hebt – moet je terugvallen op de bijstand. Je bouwt geen WW op, omdat je daar niet voor betaalt. Naar vakantiedagen en vakantietoeslag kun je ook fluiten.
Illegale praktijken
Daarnaast is zwart werken ook gewoon hartstikke illegaal. De Belastingdienst loopt door zwartwerkers veel belasting mis, wat zij ergens anders weer vandaan moeten halen. Gevolg is dat je zo waarschijnlijk op een andere manier je ‘gewonnen’ belasting toch wel weer betaalt. Daarnaast geldt dat wanneer jij gepakt wordt als 'zwartwerker', je alsnog de belasting moet terugbetalen. Als je al een tijdje zwart aan het werken bent kan dit dus enorm in de kosten lopen. Daarbovenop kun je ook nog een boete ontvangen, die kan oplopen tot 300% van de te betalen loonbelasting (bron: financieel.infonu.nl, 2011).
Torenhoge boetes
Niet alleen voor jou heeft het zwart werken nadelen, maar ook voor je ‘werkgever’. Wanneer de Belastingdienst erachter komt dat je werkgever een zwartwerker in dienst heeft, kan dit oplopen tot een boete van zo’n €8.000 per werknemer (bron: financieel.infonu.nl, 2011).
Nee niet zwart, nee niet wit
Naast zwart werken en ‘witwerken’ bestaat nog een werkvorm: grijs werken. Grijswerkers zijn mensen die geen vaste baan hebben of een uitkering genieten, maar wel zwartwerken. Het zwartwerken gaat dan vaak om klusjes zoals oppassen. Ook kan het zo zijn dat iemand al is begonnen met werken maar dat het arbeidscontract nog niet getekend is. Dit is niet legaal, maar heeft minder impact dan zwartwerken.
Al het bovenstaande in aanmerking genomen, is zwartwerken niet het allerslimst om te doen. Baal je toch nog steeds van al het geld dat ingehouden wordt door de Belastingdienst? Onthoud dat je te veel betaalde belasting altijd kan terugvragen bij de Belastingdienst. Dit kun je doen door middel van een belastingaangifte. Hierbij kan je belasting tot vijf jaar terugvragen. Heb je hulp hierbij nodig?