• 088 - 833 88 88
  • Gratis en vrijblijvende intake
  • 7 dagen per week 08:00 - 22:00

Mislukte cosmetische ingreep: kan ik mijn plastisch chirurg aansprakelijk stellen?

Mislukte cosmetische ingreep: kan ik mijn plastisch chirurg aansprakelijk stellen?

Mislukte cosmetische ingreep: kan ik mijn plastisch chirurg aansprakelijk stellen?

Plaats direct je vraag

De soorten cosmetische schade: materieel en immaterieel

Er kan zowel sprake zijn van materiële schade, als van immateriële schade. De materiële schade is de schade die is ontstaan door het moeten maken van extra kosten door de mislukte ingreep. Denk hierbij aan vergoeding van je gemiste loon door het niet meer kunnen werken, reiskosten voor het ziekenhuis, maar ook parkeergeld voor het kunnen bezoeken van je fysiotherapeut voor herstel. Het gaat kortgezegd om de kosten die níet zouden zijn gemaakt indien de ingreep wél goed zou zijn verlopen. De immateriële schade ziet op de psychische of emotionele schade die je kan hebben opgelopen. Een schadevergoeding in het laatste geval wordt ook wel smartengeld genoemd en wordt meestal ingeroepen voor verdriet, een minderwaardigheidsgevoel of schaamte. De vergoeding van smartengeld is echter in de meeste gevallen niet erg hoog. Indien je bent verzekerd voor de schade, kan je je verzekeringsmaatschappij aanspreken op de kosten.

De bewijslast en de GOMA

Als je een schadeclaim wil indienen, draag je zelf de bewijslast om aan te tonen dat er sprake is geweest van een cosmetische fout. Hiervoor is het handig om zoveel mogelijk bewijs te verzamelen als mogelijk. Denk hierbij hoofdzakelijk aan uw medisch dossier, waarvan je arts verplicht een kopie moet verstrekken indien je hierom verzoekt, maar ook aan foto’s van uw lichaam. Voor het verbeteren van de positie van degene die slachtoffer is geworden van een medische fout, is de GOMA (Gedragscode Openheid medische incidenten) in het leven geroepen. Deze Gedragscode verhelpt problemen rondom de afhandeling van schadeclaims en de aansprakelijkheidsstellingen.

Voorbeeld
Claire is een aantal jaren onder het mes gegaan voor een borstvergroting. Dit is iets waar ze al van droomde sinds jongs af aan. Omdat deze ingreep erg duur is, heeft ze gekozen voor de goedkoopste kliniek in het noorden van het land. De laatste maanden heeft ze erg veel last van de implantaten en na een onderzoek in het ziekenhuis is gebleken dat deze zijn geknapt en dat dit waarschijnlijk is veroorzaakt doordat de implantaten niet op de goede manier zijn geplaatst. Ook haar borsten zijn door het knappen helemaal uit verhouding geraakt. Ze zit met haar handen in het haar en vraagt zich af wat ze moet doen.

Jouw rechtspositie: klacht indienen of expert inschakelen

Als je bent getroffen door een fout bij je operatie, is het begrijpelijk dat je hier iets aan wilt doen. Het is altijd aan te raden om eerst het gesprek aan te gaan met je behandeld arts. Deze kan uitleggen waarom het resultaat wellicht nog niet optimaal is of kan een corrigerende ingreep als oplossing bieden. Kom je er samen met je arts niet uit, dan is er de mogelijkheid om een second opinion te vragen van een medisch specialist. Indien dat ook geen uitkomst biedt, kan je een klacht indienen bij de kliniek zelf of het IGZ (Inspectie Gezondheidszorg. Bij het indienen van je klacht bij het IGZ wordt deze echter enkel gebruikt voor eventueel onderzoek naar een zorgaanbieder indien er meer klachten zijn of wordt je klacht doorgestuurd bij het voldoen aan de Criteria voor onderzoek. Een grotere kans op succes heb je als je een schadeclaim indient tegen de kliniek of de behandelend cosmetische chirurg. Neem hiervoor contact met ons op, zodat wij je in contact kunnen brengen met een letselschade advocaat die je van dienst kan zijn bij deze juridische route of je van ander advies kan voorzien.

Plaats direct je vraag