Uit het laatste nieuws blijkt dat dit nog best moeilijk kan zijn. Wil jij ervoor zorgen dat je later de mensen van de thuiszorg je huissleutel veilig kan toevertrouwen? Lees dan verder.
Tasje stelen
De ouderen worden gezien als een zwakkere groep in de samenleving en daarom als een hele gemakkelijke partij om het een en ander afhandig van te maken. Omdat het toch wel heel erg is om oude vrouwtjes op straat te overvallen, pakt de ‘oude vrouwtjes besteler’ het tegenwoordig anders aan. In de zorg komt diefstal door personeel tegenwoordig geregeld voor (bron: Volkskrant, 2016). Thuiszorgers zijn vaak in het bezit van sleutels, weten kluiscodes en kennen de inhoud van het sieradenkistje van de klanten waar ze komen. Dit maakt een graai in de kas vaak erg gemakkelijk.
Uit onderzoek blijkt dat niet alleen thuiszorgers het probleem zijn. Ook ouderen in verzorgingshuizen zijn de dupe van werknemers die vinden dat zij een zogenoemde ‘bonus’ verdienen (bron: RTL Nieuws, 2016).
Zwarte lijst
Maar hoe weet je nou over welke thuiszorgers dit gaat? Zorgpersoneel dat al eens gestolen heeft van patiënten, komt op een zwarte lijst te staan. Ook zorgpersoneel met een mishandelingsverleden en zij die ooit strafbare feiten hebben gepleegd, worden in de lijst opgenomen. Verschillende werkgevers van zorginstellingen hebben een waarschuwingsregister opgesteld. Hoe je ervoor zorgt dat zorgpersoneel met grijpgrage handjes niet jouw deur binnen komt? Zorg ervoor dat iemand die op die lijst staat, niet jouw zorgpersoneel wordt.
Het blijft niet alleen bij geld stelen van oude vrouwtjes die weinig meer kunnen. Het zorgpersoneel kent geen grenzen: een vrouw van 96 is op haar sterfbed beroofd van haar gouden horloge en gouden armband (bron: RTL Nieuws, 2016).
Safety (box) first
Een goede manier om de veiligheid te bewaren is een camera bij de voordeur hangen. Ouderen kunnen dan vanaf hun luie stoel zien wie er binnenkomt. Zo kunnen ze er bewust voor kiezen alleen bekenden binnen te laten, wat de kans op diefstal enorm verkleint. Maar zoals net al gezegd, soms kun je, je eigen thuiszorg, of zelfs je eigen familie niet eens vertrouwen. Schaf een kluis aan voor je waardevolle spullen en vertel niemand erover. Natuurlijk kun je je familie erover vertellen, maar zeker geen vreemden. Vertel ook niemand de code.
Ouderen kunnen er zelf ook wat van. In 2012 was er een opmars van vlees stelende ouderen. Vleeswaren zijn erg geliefd bij winkeldieven, omdat het gemakkelijk meeneemt en omdat het relatief dure producten zijn. Wat de ouderen deden als ze aangehouden waren? Doen alsof ze verward of dement waren (bron: Omroep West, 2012).
Vertrouw niemand
Sommige mensen doen zich voor alsof ze van de thuiszorg zijn, zodat ze, wanneer ze eenmaal binnen zijn, meteen kunnen beginnen met je kasten leegtrekken. Vertrouw dus niemand. Onthoud wie er voor je zou komen en vraag naar hun naam. Zet de deur nooit verder open dan op een kier of maak gebruik van de intercom of het kijkgaatje in de deur.
Anderen helpen
Ben jij je spullen kwijt na een bezoekje van de thuiszorg? Laat het er dan niet bij zitten. Om elkaar zo goed mogelijk te helpen moet je de diefstal meteen doorgeven bij je zorginstelling. Zo voorkom je dat ze het nog eens bij iemand anders, of misschien wel bij jou (of je ouders) proberen.