bron: www.politie.nl
Veilig vuurwerk bestaat niet
Je kunt wel zeggen dat jouw vuurwerk veilig is, omdat je het uit een legale winkel hebt gehaald en omdat het getest is, maar veilig vuurwerk bestaat niet. Al het vuurwerk kan, wanneer het niet op de juiste manier gebruikt wordt of de veiligheidsvoorschriften niet nageleefd worden, enorme (letsel)schade aanbrengen.
Spelen met vuur
Heb je zelf schade door je eigen vuurwerk? Dan heb je recht op een schadevergoeding als het product, het vuurwerk, gebrekkig was. Dit geldt echter alleen voor legaal vuurwerk. Legaal vuurwerk is namelijk getest en gekeurd, dus daarvan mag worden verwacht dat het niet gebrekkig is. Illegaal vuurwerk daarentegen is niet getest en hier is dan ook niemand, behalve jijzelf, verantwoordelijk voor.
Do it yourself
Sommige mensen maken zelfs hun eigen vuurwerk. Echter, eigen vuurwerk maken is ontzettend gevaarlijk. Word jij gepakt met een zogenoemde vuurwerkbom, dan ben je nog lang niet jarig. Voor het alleen maar maken van een vuurwerkbom kun je al een jaar in de gevangenis belanden. De politie kan het maken van een vuurwerkbom ook aanzien voor voorbereiding van een aanslag, waardoor je nog veel verder van huis bent.
Vorige week werden twee bewoners van een flat in Heerlen opgeschrikt door een enorme knal. Een klein moment later waren zij hun kozijn en raam kwijt. Een vuurwerkbom gooien op het raam van iemand wordt in dit geval door de politie gezien als een gerichte aanslag. De gooiers zullen dan ook op die manier hiervoor gestraft worden (bron: 1 Limburg, 2016).
Aangifte doen
Het kan ook voorkomen dat jij andermans spullen schade toebrengt als gevolg van het afsteken van je vuurwerk. Vaak kunnen zij die schade dan verhalen op hun verzekering. Verzekeringen vereisen echter soms voor uitbetaling dat de verzekerde aangifte doet. Heb jij een aangifte aan je broek hangen? Een advocaat kan er samen met jou voor zorgen dat je de aangifte onterecht wordt gevonden en dat jij je kan beroepen op het disfunctioneren van je vuurwerk of de roekeloosheid van de andere persoon.
Wie zijn billen brandt, moet op de blaren zitten
Heeft iemand anders letsel opgelopen door jouw vuurwerk? Dan geldt dat jij hier aansprakelijk voor bent. Jij moet je vuurwerk juist en zorgvuldig afsteken. Wanneer jij je vuurwerk bijvoorbeeld niet goed genoeg in de grond hebt gestoken of niet goed hebt gekeken of nog mensen in de buurt waren voordat je het vuurwerk af ging steken, ben jij hier aansprakelijk voor.
Je bent een rund als je met vuurwerk stunt
Misschien een cliché, maar we sluiten af met het feit dat vuurwerk bedoeld is voor de sier. Het is bedoeld om te gebruiken op oudejaarsnacht op een verantwoorde manier. Het kan natuurlijk ook zijn dat je vuurwerk aansteekt voor het leuke knal-geluid, of misschien alleen omdat al je vrienden het ook doen. Iedereen heeft zo zijn redenen om vuurwerk aan te steken, maar feit blijft dat vuurwerk zeker niet bedoeld is om op mensen/dieren en spullen te gooien voor de ‘lol’.
Heb jij iets of iemand schade toegebracht? Of heb jij zelf door vuurwerk schade opgelopen? Klik dan hier voor een letselschadeadvocaat. Gaat het niet om letselschade, maar heb je schade aan je huis of auto? Klik dan hier voor een advocaat gespecialiseerd in het aansprakelijkheidsrecht.