Eerlijk zullen we alles delen
Voor velen is het zo dat wanneer je jouw huwelijk instapt, je er niet meer uitstapt. Wanneer je echt vertrouwen in elkaar hebt kun je besluiten in gemeenschap van goederen te trouwen. Jaarlijks worden in Nederland zo’n 65.000 huwelijken gesloten, waarvan de meerderheid in gemeenschap van goederen trouwt. Trouwen in gemeenschap van goederen houdt in dat je alles wat je hebt op het moment dat je gaat trouwen, van jullie samen wordt. En ook alles wat er tijdens het huwelijk bijkomt of afgaat is gemeenschappelijk. Zowel de baten als de lasten. Dus de mooie Audi van je man, maar ook de schuld van je studie die maar niet tot zijn einde komt.
Cd van jou, cd van mij
Naast trouwen in gemeenschap van goederen kun je ook besluiten om huwelijkse voorwaarden op te stellen. Huwelijkse voorwaarden moet je bij de notaris op laten stellen. Slechts een klein gedeelte van de Nederlanders stapt echter voorafgaand aan het huwelijk naar de notaris om huwelijkse voorwaarden op te stellen. Stel je deze voorwaarden niet op, dan trouw je vanzelf in gemeenschap van goederen. Er zijn veel soorten van huwelijkse voorwaarden. Eigenlijk kun je, wanneer je besluit voorwaarden op te nemen, alles met elkaar afspreken en uitsluiten.
Cold as ice
Aan het eind van elk kalenderjaar zal verrekening van het inkomen moeten plaatsvinden. Wanneer dit niet gebeurt, zal het inkomen gelijk over elkaar verdeeld worden. Je kunt ook met elkaar afspreken dat ieder zijn eigen inkomen krijgt en het inkomen niet verdeeld wordt. Men spreekt dan ook wel van ‘koude uitsluiting’.
Nieuwe wet ‘trouwen in gemeenschap van goederen’
Ben je van plan te gaan trouwen en wil je in gemeenschap van goederen trouwen? Dan heeft de wetgever daar nu een stokje voor gestoken. De Eerste Kamer heeft op dinsdag 28 maart het wetsvoorstel ‘Beperking wettelijke gemeenschap van goederen’ aangenomen. Met dit wetsvoorstel is door de wetgever bepaald dat de omvang van de wettelijke gemeenschap beperkt wordt. Vermogen van voor het huwelijk, erfenissen en giften vallen door ingang van deze wet standaard niet meer in de gemeenschap. Enkel wat jullie beiden als echtgenoten gedurende het huwelijk hebben opgebouwd zal standaard in jullie gemeenschap vallen.
Het wetsvoorstel is onder andere opgesteld omdat weinig mensen zich bewust zijn van de effecten van het huwelijk in gemeenschap van goederen. Ons huwelijksrecht past niet meer bij wat moderne mensen willen, volgens de overheid (bron: Trouw, 2016).
Onder de voorwaarde dat we alles in gemeenschap doen
Ben je het hier niet mee eens? Vind je dat de overheid zich niet mag bemoeien met de aard van jullie huwelijk en wil je ‘gewoon’ in gemeenschap van goederen trouwen? Dat kan nog steeds! Onder huwelijkse voorwaarden kunnen jullie alles afspreken. Jullie kunnen dus ook afspreken om alles met elkaar te gaan delen. Daarnaast kunnen jullie ook zelf bepalen of een schenking of een erfenis binnen jullie gemeenschap valt. Een advocaat gespecialiseerd in het personen- en familierecht kan met jou en je partner bekijken wat jullie allemaal moeten afspreken om dezelfde vorm als gemeenschap van goederen te bereiken in jullie huwelijkse voorwaarden. Vervolgens kunnen jullie naar de notaris om dit vast te laten leggen.
Wat betekent deze nieuwe wet voor jouw huwelijk?
Wanneer je al getrouwd bent betekent deze nieuwe wet in principe niets. Alleen voor partners die na de inwerkingtreding van de wet gaan trouwen geldt deze wet. Wil jij echter je huwelijksgoederenregime wijzigen na inwerkingtreding van de nieuwe wet? Dan is de wettelijke beperkte gemeenschap van goederen vanzelf van toepassing op jullie huwelijk.
Heb jij advies nodig bij het opstellen van huwelijkse voorwaarden? Of ben je benieuwd wat de nieuwe wet ‘Beperking wettelijke gemeenschap van goederen’ voor jou en je toekomstige huwelijk betekent?