Wij geven je, net voor het nieuwe jaar, tien manieren mee om je belasting meteen te verlagen.
1. Extra aflossen is populair
Heb je een eigen huis met een hypotheek? Dan kan het heel voordelig zijn om de hypotheek (geheel of gedeeltelijk) af te lossen. Op je hypotheek mag je tussen de 10% en de 20% boetevrij aflossen per jaar. Nieuwe Europese regels verbieden banken zelfs om überhaupt geldstraffen uit te delen aan klanten die hun schuld (hypotheek) sneller terugbetalen (bron: AD, 2016). Met de huidige lage rente is extra aflossen op de hypotheekschuld de beste optie om meer uit je spaargeld te halen (bron: De Financieele Telegraaf, 2016). Op deze manier betaal je minder hypotheekrente én minder vermogensbelasting. Een win-win situatie dus. Probeer daarom deze laatste maand van 2016 nog wat af te lossen.
2. Schenk je kind een huis
Elk jaar mag je belastingvrij een bedrag van 5.304 euro schenken aan je kinderen, ongeacht hun leeftijd. Daarnaast mag je als ouder eenmalig aan je kind (die tussen de 18 en de 40 jaar oud is) 25.449 euro belastingvrij schenken. Dit eenmalige bedrag mag verhoogd worden tot 53.016 euro wanneer het gebruikt wordt voor de financiering van een eigen woning of dure studie.
3. Je eigen pensioen opbouwen
Heb je te veel spaargeld (als in: spaargeld dat je niet nodig hebt) en te weinig pensioen? Verlaag je spaargeld dan door het te storten op een lijfrente-bankspaarrekening. Op een lijfrente-bankspaarrekening kun je sparen met een belastingvoordeel voor een inkomen naast je pensioen. Door het verlagen van je spaargeld betaal je minder belasting, maar ben je je spaargeld niet kwijt. De gespaarde bedragen op de lijfrente-bankspaarrekening kun je namelijk op een bepaald moment aan jezelf laten uitkeren. In Nederland wordt veel belasting betaald. Over 2015 heeft de belastingdienst 230 miljard euro belasting ontvangen. Het grootste deel hiervan bestaat uit loon- en inkomensbelasting (bron: Belastingdienst.nl, 2016).
4. Spend it!
Heb je nog wat geld over waar je belachelijk veel belasting over moet betalen? Geef het uit! Let erop dat je het geld uitgeeft aan zaken die niet aangegeven hoeven te worden in box 3. Hierbij kun je denken aan auto’s, vakanties en meubels. Vakantiehuisjes en aandelen moet je wel aangeven. Als je net voor het nieuwe jaar (je hebt nog een maand om erover na te denken) een grote uitgave doet, scheelt dat weer aan vermogensrendementsheffing.
5. Gratis reizen
Betaal je zelf je reiskosten of heeft je werkgever niet al je reiskosten vergoed? Dan kan het zijn dat je recht hebt op een reiskostenaftrek bij de belastingdienst. Dit is het geval wanneer je meer dan tien kilometer moet reizen naar je werkt en je meer dan een dag in de week werkt. Kijk voor de precieze voorwaarden op de website van de Belastingdienst.
6. Beleggen
Hou je van beleggen? Open dan een groene spaarrekening of investeer in groene beleggingen. Voor deze beleggingen geldt een verhoogde vrijstelling van 56.928 euro per persoon en 113.856 euro voor partners. Op deze spaarrekeningen en beleggingen ontvang je wel rente, maar hoef je geen belasting te betalen.
7. Onregelmatig inkomen
Wanneer jij door jouw baan een sterk wisselend inkomen hebt, kan het zijn dat je teveel belasting betaalt. Een verzoek tot belastingmiddeling kan dan een oplossing zijn. Je inkomen wordt over drie aaneengesloten jaren bij elkaar opgeteld en door drie gedeeld. Over het resultaat betaal jij belasting. Als blijkt dat je te veel belasting hebt betaald, krijg je het verschil terug.
8. Steun een derdewereldland
Heb je wel eens een goed doel gesteund? Of heb je geld gegeven aan een vereniging, of vrijwilligerswerk gedaan waar je geen vergoeding voor kreeg? In zo’n geval doe je een gift. Je kan hiervoor aftrek krijgen in je aangifte inkomstenbelasting.
9. Ziektekosten
Als je zorgkosten hebt, geldt dat je bepaalde zorgkosten mag aftrekken. Dit zijn specifieke zorgkosten. In sommige gevallen kun je zelfs kosten aftrekken die je voor anderen maakt. Het gaat bij specifieke zorgkosten om ziektekosten voor bijvoorbeeld medicijnen en hulpmiddelen. Of je recht hebt op belastingaftrek voor specifieke zorgkosten is afhankelijk van een aantal voorwaarden. Deze voorwaarden zijn te vinden op de website van de Belastingdienst.
10. Doe altijd aangifte
Tenslotte moet je altijd checken of je belasting kunt terugkrijgen. Dit kan bijvoorbeeld zijn wanneer er te veel belasting is ingehouden over je loon of je uitkering. Daarbij is het natuurlijk van belang dat je altijd je aangifte doet. Vind je dat vervelend om te doen? Je bent gelukkig niet de enige die dit lastige klusje moet klaren. Elk jaar doen zo’n 8,9 miljoen mensen belastingaangifte (bron: Belastingdienst.nl, 2016).
Betaal je naar jouw mening alsnog onevenredig veel belasting? Neem dan via ons een advocaat in de arm gespecialiseerd in het belastingrecht. Deze advocaat kan voor jou aangetekende brieven sturen, in gesprek gaan met de belastingdienst en eventueel procedures voor jou voeren.