Staat ‘ie nog?
Als je een huis koopt dan geldt dat je dat huis koopt in de staat waarin dat huis zich op dat moment bevindt. Je koopt je huis dus niet in de staat waarin je dacht dat dit huis zich zou bevinden of waar je verkopers je in hebben doen geloven. Zo kan het dus voorkomen dat het prachtige droomhuis, als het eenmaal de jouwe is, een enorm krot blijkt te zijn.
Misdaad begaan
Wanneer het aan jezelf te wijten is dat jij een verkeerde voorstelling had van het huis, tja, dan is het feit dat het huis niet meer aan je verwachtingen voldoet als je je roze bril afzet, toch echt jouw eigen schuld. Echter, negen van de tien keer is het niet jouw schuld dat het huis niet aan je verwachtingen voldoet, maar de schuld van degene die het huis aan je verkocht: de makelaar, huiseigenaar of een tussenpersoon. Jou op het verkeerde spoor zetten is een misdaad en wordt in onze samenleving niet ongestraft gelaten.
Bouwkundige staat
Allereerst geldt dat jij als koper de bouwkundige staat van je huis goed moet kennen. Jij hebt een bepaalde onderzoeksplicht. Het is wel zo dat jij een particulier bent, geen professionele partij. Heb jij alle kamers bekeken en gevraagd naar de staat van het huis? Dan heb jij voldaan aan je onderzoeksplicht. De verkoper heeft aan de andere kant een mededelingsplicht. Deze mededelingsplicht wil zeggen dat de verkoper verplicht is alle gebreken aan het huis aan jou mee te delen. Heeft de verkoper dit niet gedaan? Dan zijn de verborgen gebreken aan de verkoper te verwijten. Van belang is wel of de verkoper op de hoogte was van dit gebrek.
Een woning voor normaal gebruik
Vaak bevatten koopcontracten ook een clausule welke stelt dat jouw huis de eigenschappen bevat voor normaal gebruik. Staat deze clausule in je koopcontract? Dan ben je safe! Wanneer deze clausule in je koopcontract staat, is je verkoper altijd aansprakelijk ook als hij niet van het gebrek af wist. Van belang is dan wel dat het om een zo ernstig gebrek gaat dat jij niet normaal gebruik kunt maken van je woning.
Informatieplicht
Vervolgens is het van belang dat jij kan bewijzen dat de verkoper wist van dit gebrek en het expres niet aan jou verteld heeft. Gelukkig word jij daar als niet-professionele partij door de Nederlandse wet mee geholpen. Wanneer jij kan bewijzen dat de verkoper je niet goed geïnformeerd heeft, is de verkoper aansprakelijk voor het gebrek.
Slim trucje, dat kan jij ook!
Dacht de verkoper jou te slim af te zijn en heeft hij in de koopovereenkomst opgenomen dat jij de woning koopt ‘met alle zichtbare en onzichtbare gebreken waar de koper geen weet van heeft’? Ook dan kun jij de verkoper aansprakelijk stellen voor het verborgen gebrek. Jij moet dan bewijzen dat de verkoper je niet goed geïnformeerd heeft. Een advocaat kan je hierbij helpen. Het is erg lastig om te bewijzen dat een verkoper je niet goed geïnformeerd heeft. Een advocaat gespecialiseerd in de koop van het onroerend goed en het opstellen van koopcontracten kan alle open plekken in het contract opzoeken en ervoor zorgen dat jij kan bewijzen dat jij hier opgelicht bent door de verkoper.
Nieuwbouwproject
Heb jij een mooi nieuw huis gekocht, met het idee: die hebben toch geen gebreken. En heb je toch een gebrek gevonden? Dan sta jij helemaal sterk. Als je een betrekkelijk nieuw huis hebt gekocht is de verkoper eerder aansprakelijk voor een verborgen gebrek dan bij een oud huis. Een advocaat kan ervoor zorgen dat dit voordeel jouw kant op zal vallen.
Geen tijd te verliezen
Van belang is dat jij je verborgen gebrek meteen meldt na het ontdekken. Alleen wanneer jij meer tijd nodig hebt, omdat jij bijvoorbeeld de schade moet vaststellen, kan dit langer zijn. Van belang is dat jij in ieder geval binnen twee jaar nadat jij het gebrek hebt ontdekt, dit meldt aan de verkoper.
Rond de tafel
Een advocaat kan vervolgens met of namens jou in gesprek gaan met de verkoper. Een advocaat kent de kneepjes van het vak en weet hoe hij op de juiste manier met de verkoper moet praten om hem deze schade te laten vergoeden. Lost dit niets op? Dan kan je advocaat voor jou een aangetekende brief sturen en eventueel een procedure starten.
Wat kan een advocaat voor jou betekenen?
Een advocaat kan in het geval dat jij een verborgen gebrek in je huis hebt ontdekt en de verkoper hiervoor aansprakelijk wil stellen een aantal dingen voor jou regelen. Allereerst kan de advocaat natuurlijk schadevergoeding voor jou vorderen. Zo kan jij, voor het bedrag wat je krijgt, besluiten zelf het gebrek op te lossen, besluiten te leven met het gebrek of zelf iemand inschakelen die het gebrek voor jou kan oplossen. Je advocaat kan natuurlijk ook van de verkoper vorderen dat de verkoper ervoor moet zorgen dat de schade vergoed wordt. Tenslotte kan je ook vorderen, wanneer de schade zo erg is dat het je woonplezier helemaal heeft verpest, dat de koop van je huis ongedaan gemaakt wordt.
Blijkt je droomhuis vol met gebreken te zitten? Heb jij het idee dat je een kat in de zak gekocht hebt? Zie je jouw zuurverdiende spaargeld al wegvliegen? Geen nood: een advocaat helpt je de verkoper aansprakelijk te stellen om al jouw schade te vergoeden.