• 088 - 833 88 88
  • Gratis en vrijblijvende intake
  • 7 dagen per week 08:00 - 22:00

(Voorlopig) koopcontract: Wat kan er misgaan?

(Voorlopig) koopcontract: Wat kan er misgaan?

(Voorlopig) koopcontract: Wat kan er misgaan?

Wanneer kan ik een voorlopig koopcontract ontbinden?

De naam doet het niet vermoeden, maar een voorlopig koopcontract is in principe bindend. Vanaf het moment van ontvangst van het voorlopig koopcontract heb je als koper drie dagen om van de koop af te zien zonder dat hiervoor een reden gegeven moet worden. Na deze bedenktijd is het enkel mogelijk om het koop terug te draaien indien hiervoor een geldige reden is die opgenomen is in de ontbindende voorwaarden van het koopcontract. Is dit niet het geval, dan moet je als koper een boete betalen van ongeveer 10% van de koopsom. Dit kost dus een hoop geld.

Waar moet je op letten bij het tekenen van een koopcontract?

Zoals hierboven gezegd is een koopcontract in principe bindend. Daarom is het aan te raden om het koopcontract te laten controleren door een makelaar of advocaat alvorens daadwerkelijk te tekenen bij de notaris. Zo weet je zeker dat het koopcontract klopt en dat alles erin staat.

Wat kan er misgaan bij het tekenen van een koopcontract?

Het kopen van een huis is voor de meeste mensen een belangrijke beslissing die veel geld kost. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat er, op het moment van het tekenen van het koopcontract geen onduidelijkheden bestaan of dat er belangrijke informatie niet is opgenomen in het contract. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat je als koper verborgen gebreken bij het huis dat je gekocht hebt ontdekt. In zo’n geval is het belangrijk dat er in het koopcontract duidelijke afspraken zijn gemaakt over eventuele verborgen gebreken. Het hangt namelijk onder andere van deze afspraken in het koopcontract af of de verkoper aansprakelijk is voor de gebreken.

Voorbeeld
Wim heeft een huis gekocht. Hij heeft ten tijde van de koop geen bouwkundige keuring laten uitvoeren omdat hij er wel op vertrouwde dat het huis in goede staat was. Als Wim een paar maanden in het nieuwe huis woont merkt hij verschillende scheuren in de muren op. Wim stelt de verkoper hiervoor aansprakelijk en noemt de scheuren ‘verborgen gebreken’. Is de verkoper aansprakelijk?

Antwoord
Naar alle waarschijnlijk is de verkoper in dit geval NIET aansprakelijk. Ten eerste vallen schuren in een muur in de meeste gevallen niet onder verborgen gebreken omdat dit een zichtbaar gebrek is. Dit betekent dat Wim tijdens de onderhandelingen omtrent de koop de scheuren in de muur had kunnen opmerken. Daarnaast heeft Wim geen bouwkundige keuring laten uitvoeren. Hierom is de kans groot dat er wordt besloten dat Wim niet heeft voldaan aan zijn ‘onderzoeksplicht’. De onderzoeksplicht houdt in dat van de koper verwacht wordt dat hij de staat van de woning onderzoekt.

Heb je een verborgen gebrek of een ander probleem omtrent de koop van een huis?

Leg direct je vraag voor aan een advocaat