• 088 - 833 88 88
  • Gratis en vrijblijvende intake
  • 7 dagen per week 08:00 - 22:00

Wat moet je doen als je slachtoffer bent van scammen?

Wat moet je doen als je slachtoffer bent van scammen?

Ben je het slachtoffer geworden van scammen? Dit kan erg vervelend zijn, aangezien je hierdoor beroofd kan worden van een groot geldbedrag. Je wil in dat geval natuurlijk zo snel mogelijk je geld terug. Het kan daarom handig of nodig zijn om hulp te vragen bij een advocaat! In deze blog wordt uitgelegd wat je kan doen als je het slachtoffer bent van een scam en welke stappen je moet zetten.

Wat moet je doen als je slachtoffer bent van scammen?

Plaats direct je vraag

Slachtoffer van een scam?

Scammen is in een vorm van oplichting of fraude via het internet. Bij een scam word je misleid en wordt jouw geld afgenomen. Vaak gebeurt scammen via een e-mail, waarbij je wordt doorverwezen naar een andere website. Dit is het ook het geval bij phising (link hier nog invoegen), waarbij criminelen proberen om via een valse link geld of gegevens te stelen.

Scammen kan ook voorkomen op online webshops of je kan bijvoorbeeld worden opgelicht op Marktplaats. Er kan een nepadvertentie worden geplaatst waardoor je een hoog bedrag ergens voor betaalt, zonder dat je hier uiteindelijk ook iets voor krijgt. Ook kan je het slachtoffer zijn van bijvoorbeeld een vacature-scam, waarbij je wordt misleid door een niet-bestaande vacature. Het is voor mensen vaak lastig om te herkennen dat het gaat om een scam. Je kan het soms herkennen doordat de advertentie of het aanbod ‘te mooi is om waar te zijn’, door bijvoorbeeld een hele lage prijs voor een mooi product. Vaker is de scam helaas niet zo opvallend.

Voorbeeld
Jan krijgt een mail van Apple waarin staat dat hij kans maakt om een waardebon van een mooi bedrag te ontvangen. Om deze waardebon te ontvangen, moet hij klikken op de link in de mail. Via deze link komt hij op een pagina waar hij allerlei vragen moet invullen. Vervolgens moet hij als laatste stap een nummer bellen om zijn gegevens te verifiëren en de waardebon te kunnen ontvangen. Echter, Jan heeft niet door dat dit een nummer is waar hele hoge belkosten aan zijn verbonden. Hij wordt lang in de wacht gehouden en is hierdoor een groot bedrag kwijt zonder dat hij uiteindelijk kans kan maken op de waardebon.

Wat kan ik doen bij een scam?

Een scam kan vervelende gevolgen hebben, aangezien je door een scam beroofd kan worden van jouw geld. Het is daarom belangrijk dat je zo snel mogelijk actie onderneemt. Hiervoor zijn een aantal stappen nodig. Bij oplichting via het internet is het vaak lastig om te achterhalen door wie je precies bent opgelicht. Als je wel weet wie de dader is, is het verstandig om de dader eerst in gebreke te stellen.

Door de dader in gebreke te stellen geef je hem de tijd om de oplichting ‘ongedaan te maken’, door bijvoorbeeld te vragen om aan jou het bedrag terug te betalen of producten waarvoor je hebt betaald alsnog te leveren. Indien de dader dit niet doet, is het belangrijk dat je aangifte doet van de scam bij de politie. Het gaat dan om een aangifte van oplichting of fraude. Om deze aangifte succesvol te laten zijn, is het belangrijk dat je zo veel mogelijk bewijsmateriaal verzamelt.

Helaas is alleen een aangifte vaak niet voldoende om jouw geld terug te krijgen of andere schade te herstellen. Als je het slachtoffer bent geworden van scammen in die zin dat je hebt betaald voor een product zonder dat je dit product  hebt ontvangen, kan je een vordering tot het verkrijgen van schadevergoeding instellen bij de rechter. Het gaat dan om een civiele procedure, waarbij je een partij aansprakelijk stelt. Op deze manier kan je ervoor zorgen dat jouw schade hersteld wordt.

Als je op een andere manier bent opgelicht en zo het slachtoffer bent geworden van scammen, kan je ook een strafrechtelijke procedure starten. Oplichting is in Nederland namelijk strafbaar volgens het wetboek van Strafrecht. Bij een strafrechtelijke procedure staat de verdachte tegenover het Openbaar Ministerie (OM). Voordat een zitting plaatsvindt, wordt eerst door het  OM onderzoek gedaan naar het strafbare feit. Een strafrechtadvocaat kan helpen om ervoor te zorgen dat je zo goed mogelijk bent voorbereid op deze procedure, nu deze advocaat op de hoogte is van de regels en de stappen die gelden tijdens het proces. Bij advocaatzoeken.nl kunnen wij helpen met het vinden van een geschikte advocaat.

Wat nu?

Ben je het slachtoffer geworden van scammen? Ben je hierdoor beroofd van een fors geldbedrag of heb je schade geleden? Heb je vragen over jouw rechten of mogelijkheden? Of wil je een procedure starten bij de rechter en heb je ondersteuning nodig van een advocaat? Neem in deze gevallen vooral contact met ons op! Wij bij advocaatzoeken.nl kunnen helpen met het vinden van een geschikte en deskundige advocaat.

Plaats direct je vraag