Bye bye zekerheid
Eigenlijk is dit hét grote nadeel van het inhuren van een zwartwerker. Wanneer jij volgens de legitieme weg een aannemer inhuurt, spreek je van alles met elkaar af en neem je dit op in een contract. Wanneer de aannemer iets verkeerd heeft gedaan en dat leidt tot schade, is de schade, als je het contract slim hebt opgesteld, voor hem. Met een zwartwerker zou je wel een contract kunnen afsluiten, maar dit contract heeft verder geen gelding bij de rechter.
Onverzekerd voor aansprakelijkheid
Denk je nu op basis van het bovenstaande – ach, maakt mij dat contract uit, ik ben verzekerd? Lees dan toch nog even verder. Verzekeraars kunnen je claim afwijzen als je een zwartwerker hebt ingehuurd voor de klus. Alleen een schoonmaakster wil nog weleens gedekt worden door je aansprakelijkheidsverzekering, onder de noemer ‘huispersoneel’. Dit hangt echter af van je polis.
Ongelukje, kan gebeuren
Gister heeft een zwartwerker je dakpannen gelegd en vandaag is één van de dakpannen op het hoofd van je buurvrouw beland. Je buurvrouw, waar het contact al niet zo lekker mee liep, heeft jou nu aansprakelijk gesteld voor de letselschade die zij heeft geleden omdat ze drie weken niet heeft kunnen werken. Mag dit? Dit mag. Nu de zwartwerker zonder contract werkte kan hij niet op basis van het contract aangesproken worden voor zijn (slechte) werk. Ook je aansprakelijkheidsverzekeraar zal geen verhaal bieden. Wil je de schade op de zwartwerker verhalen? Grote kans dat hij met de noorderzon is vertrokken.
Heb jij ‘m in huis gehaald?
Als jij een zwartwerker aan het werk zet, werkt hij zonder werkvergunning. Als je een klusser aan het werk zet zonder werkvergunning loop jij het risico op een fikse boete. Natuurlijke personen die werknemers illegaal werk laten verrichten betalen €4.000,- per illegaal tewerkgestelde werknemer (bron: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, 2016). Wilde je de klus snel laten klaren en heb je drie zwartwerkers aan je huis laten klussen? Reken maar uit wat dat grapje je gaat kosten.
Een kwart van de huiseigenaren betaalt de aannemer zwart. Uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis blijkt dat 75% van de mensen die een zwartwerker hebben ingehuurd dit hebben gedaan vanwege de btw verhoging in 2015 van 6% naar 21% voor de bouw (bron: bewustnieuwbouw.nl, 2015).
Uurtje factuurtje
Moet jij om bepaalde redenen de facturen overleggen van je verbouwing? Bijvoorbeeld omdat je, naast je hypotheek, een bouwdepot hebt afgesloten om de verbouwing te financieren? Als je een aannemer hebt ingehuurd die zwart werkt, krijg je geen factuur van het werk dat hij gedaan heeft. Je kunt dan geen factuur overleggen als bewijs voor de verbouwing. Je hebt geen recht op het geld van je bouwdepot en zal zelf voor de kosten moeten opdraaien. Heeft dat btw-voordeel ook meteen geen zin meer. Uurtje factuurtje? Eerder: handje contantje!
Blauwe enveloppen
De rente die je betaalt over je hypotheekschuld mag je volledig aftrekken van het inkomen. Wanneer je, in het geval dat we hierboven beschrijven, een extra hypotheek hebt afgesloten om aan het huis te bouwen, betaal je hierover ook rente. De belastingdienst kan komen controleren of dit wel op de juiste manier is gebruikt. Zo niet, dan heeft de belastingdienst het recht om je hypotheekaftrek stop te zetten.
Te goeder trouw
Wat hiervoor is besproken geldt enkel als je willens en wetens een aannemer zwart hebt ingehuurd. Als huiseigenaar en als inlener van de aannemer mag je ervan uitgaan dat de aannemer jou een prijsopgaaf doet inclusief btw. Blijkt deze prijsopgaaf achteraf zonder btw en heb je op een gegeven moment de belastingdienst op de stoep staan, dan is dat een fiscaal misdrijf voor rekening van de aannemer.
Is er iemand bij jou bezig geweest met de dakkapel en heb je nu enorme lekkage met duizenden euro’s schade? Of heeft iemand ervoor gezorgd dat je bloementuin niet goed is aangelegd waardoor je hele terras is verzakt? Via ons kun je een advocaat inhuren die gespecialiseerd is in het aansprakelijkheidsrecht.