Gepakt op een festival met drugs in Nederland
Na een lange busrit vanuit je eigen woonplaats kom je uiteindelijk aan bij het festivalterrein. De spanning is in de busrit flink gestegen. Onderweg naar de ingang zie je dat de overige personen in de bus nog wat spullen goed wegstoppen, zelf heb je dit in de bus al gedaan. Eenmaal bij de ingang aangekomen krijgt je het aardig warm. ‘’Ze zullen het toch niet vinden?” vraag je jezelf af. Bij de beveiliging wordt je gevraagd je armen en benen te spreiden en de beveiliger begint je te fouilleren, bij je bovenbenen stopt de beveiliger langer dan normaal. "Wil je even meelopen?’’
Bovenstaande is een schoolvoorbeeld van hoe het kan gaan bij de ingang van een festival. De pakkans op een festival is namelijk het grootst bij de ingang, waar je door beveiligers gefouilleerd wordt onder toeziend oog van de politie. Wanneer de beveiliger iets bij je vindt word je in beginsel gevraagd mee te lopen naar een aparte ruimte, hier wordt er gekeken wat je bij je hebt en hoeveel. In veel gevallen word je overgedragen aan de daar aanwezige politie. De hoeveelheid is van groot belang in Nederland, dit omdat bij een gebruikershoeveelheid je er vaak mild vanaf komt. Met een gebruikershoeveelheid wordt maximaal 1 pil, 5 gram softdrugs, 0,5 gram poeder of 5ml GHB bedoeld. Wanneer je met een gebruikershoeveelheid gepakt wordt over het algemeen besloten niet tot vervolging over te gaan. Een zogenaamd ‘sepot op afstand’ wordt dit genoemd, je doet afstand van de drugs en je wordt niet verder vervolgd. Het sepot op afstand wordt gegeven in het kader van het gedoogbeleid wat de Nederlandse overheid hanteert. Het sepot op afstand is daarentegen niet helemaal zonder gevolgen, het komt niet als vervolging op je strafblad te staan maar wél als een aantekening. Het gepakt worden met een gebruikershoeveelheid op zak verdwijnt dus volledig.
Indien er sprake is van een overschrijding van de gebruikershoeveelheid kom je in een ander traject. Samen met een aanwezige officier van justitie (OvJ) wordt er gekeken wat de volgende stap in het proces wordt. Je zal eerst verhoord worden waarna het OM (Openbaar Ministerie) in veel gevallen een aanbod zal doen voor een straf. Laat je in alle gevallen bijstaan door een advocaat, zowel voor als na het verhoor kan deze je juridisch bijstaan in het proces. Accepteer daarnaast nooit zomaar het aanbod van de OvJ dit kan verstrekkende gevolgen hebben voor de toekomst, zoals voor je VOG (Verdrag Omtrent Gedrag) die je in sommige gevallen voor een nieuwe baan nodig hebt. De straffen variëren van boetes vanaf € 375,- tot € 650,- bij een gebruikershoeveelheid. In het geval van een dealer hoeveelheid valt deze vaak hoger uit of wordt omgezet in een taakstraf.
De conclusie blijft dat het een aanrader is om je altijd te laten bijstaan door een gespecialiseerde strafrecht advocaat, zowel voorafgaand als tijdens het verhoor. Het aanbod van boetes klinkt als een aanlokkelijk voorstel om er gauw vanaf te komen maar dit kan vervelende gevolgen met zich meebrengen. Blijf in dergelijke gevallen vooral rustig, bespreek het met je advocaat en maak samen de beste keuze.
Gepakt op een festival met drugs in het buitenland
Afgelopen maand gebeurde het nog, twee Nederlandse festivalbezoeker van het Hongaarse Sziget werden gepakt op het campingterrein met aanzienbare hoeveelheid drugs. De twee mannen hadden een frequente stroom mensen richting hun tent wat als verdacht overkwam bij de beveiliging van het festival. Na onderzoek stuitte de beveiligers op een significante hoeveelheid soft- en harddrugs.
Nederland is relatief liberaal met haar drugsbeleid in tegenstelling tot andere landen. Het hierboven genoemde verschil tussen soft- en harddrugs wordt bijvoorbeeld in veel andere landen al niet eens gemaakt, drugs = drugs. Daarnaast kennen weinig landen de definitie gebruikershoeveelheid, het Nederlandse gedoogbeleid is dan ook uniek in zijn soort, in veel andere landen is 0,1 gram net zo strafbaar als 3 gram. Naast het feit dat je in het bezit bent van drugs bent en je misschien ook hebt gebruikt, wordt er ook vaak gekeken naar de optie smokkel. Je bent immers vanuit Nederland naar het buitenland gegaan. Indien justitie in het buitenland smokkel ook bewezen krijgt ligt er een nog hogere straf op je te wachten.
Bovenop het feit dat je dus bij minder drugs alsnog vervolgt kan worden vindt deze vervolging ook nog eens plaats aan de hand van de buitenlandse wet- en regelgeving. Deze is in zo goed als alle gevallen strenger dan in Nederland. In Europa geniet je echter wel recht op pro-deo bijstand door een advocaat en is het vaak mogelijk om je straf in Nederland uit te zitten.
Het wordt aangeraden om je vanaf het begin bij te laten staan door een gespecialiseerde advocaat op het gebied van internationaal strafrecht. Het is namelijk een dusdanig complex rechtsgebied en de gevolgen zijn niet mals wanneer je in het buitenland gepakt wordt met drugs. De Nederlandse specialisten op dit gebied hebben vaak goede contacten met lokale advocaten wat zorgt voor een optimale verdediging. Laat daarnaast een advocaat altijd de optie bekijken tot het uitzitten van je straf in Nederland. De ervaring leert dat de omstandigheden in gevangenissen in het buitenland vaak slechter zijn dan in Nederland.
Gepakt met drugs op een festival
In beginsel geldt het volgende natuurlijk altijd, neem geen drugs mee naar een festival dan loop je bovenstaande risico’s niet. Besluit je om het toch te doen en word je dan helaas gepakt door de beveiliging, laat je dan in alle gevallen bijstaan door een gespecialiseerde advocaat op het gebied van (internationaal) strafrecht. De bijstand van een advocaat kan verschil maken wat betreft de hoogte van de straf, of er überhaupt een straf gegeven wordt en de bewaking van de faciliteiten waar je recht op hebt.