• 088 - 833 88 88
  • Gratis en vrijblijvende intake
  • 7 dagen per week 08:00 - 22:00

Word je gepest op de werkvloer? Pak het als volgt aan!

Word je gepest op de werkvloer? Pak het als volgt aan!

Word je gepest op de werkvloer?

Living the dream, of toch niet?

Werk jij al jaren je droombaan maar zijn er door wat wijzigingen in het personeel een aantal onvriendelijke collega’s bijgekomen? Of ben jij net aangenomen bij je droombaan maar is het allemaal toch iets minder rooskleurig dan het er in eerste instantie van buiten uitzag? Pesten op de werkvloer is eigenlijk vergelijkbaar met pesten op het schoolplein. Je hebt een leraar die zijn ogen sluit voor de situatie (de manager), een gepeste/het slachtoffer, enkele pesters en een groot aantal meelopers. Je hebt jaren gestudeerd en gesolliciteerd voor deze functie en voelt je niet op je plek en onbegrepen op een plek waar jij juist helemaal in je element hoort te zijn. Misschien denk je dat er, net als vroeger op het schoolplein, niks aan de pesters te doen is, maar niets is minder waar. Ga de volgende stappen langs en wij beloven je dat het pesten ophoudt.

Pesten op het werk is een ernstig delict. In 2014 waren er zo’n half miljoen werknemers het slachtoffer van pesterijen op het werk, waarvan 8.000 werknemers structureel lastiggevallen werden door hun collega’s. Van alle werknemers is een kwart weleens gepest door zijn collega’s (bron: pestenopdewerkvloer.nl, 2016).

Maak het bespreekbaar

Word je gepest op het werk? Praat er dan over met iemand binnen het bedrijf die jij in vertrouwen kan nemen. Je manager, leidinggevende of werkgever. Zij hebben allemaal stuk voor stuk de macht en dragen ook de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat het pesten ophoudt. Zij kunnen de pesters zelfs straffen. Neemt de werkgever je niet serieus? Of is je werkgever juist degene die je pest? Dan kan je het best een advocaat in de arm nemen. Je advocaat kan dan voor jou met je werkgever praten en zelfs juridische stappen ondernemen tégen je werkgever. Op die manier wordt jouw werkgever verplicht om maatregelen te nemen om het pesten op het werk te stoppen.

Schoolziek

Wanneer jij gepest wordt op het werk en je besluit een tijdje thuis te blijven, in de hoop dat het pesten ophoudt, zal je van een koude kermis thuiskomen. Wanneer jij langdurig ‘ziek’ bent zal je langs de bedrijfsarts of arbo-arts moeten om te kijken of je wel echt ziek bent. Die arts zal tot de conclusie komen dat er geen sprake is van een terechte ziekmelding, waardoor je uiteindelijk weer terug moet naar je werk. Ziek melden is dus niet de oplossing. Het gaat hier namelijk niet om ziekte, maar om een arbeidsconflict. Een arbeidsconflict is er om opgelost te worden en niet om voor weg te lopen. Pesten op de werkvloer is niet alleen heel erg vervelend voor de gepeste werknemer, maar kost ook erg veel geld.

Pesten op de werkvloer leidt namelijk tot ongeveer vier miljoen extra verzuimdagen per jaar. Dit levert de werkgevers gezamenlijk een kostenpost op van 900 miljoen euro aan loondoorbetaling voor thuisblijvende werknemers (bron: pestenopdewerkvloer.nl, 2016). Het is dus niet alleen voor de gepeste werknemer, maar ook voor het bedrijf zelf van belang dat pesten op werk verleden tijd wordt.

Uitgeblust

In een ernstig geval kan je echter wel degelijk ziek zijn geworden van de pesterijen. Je kan overspannen zijn geworden of zelfs een burn out hebben gekregen. Om na een burn out weer terug te keren op de werkvloer is echter meer nodig dan een gesprekje met de werkgever over het pesten. Jij moet als werkgever dan een re-integratieproces in. De burn out als gevolg van pesterijen is dan vergelijkbaar met een bedrijfsongeval qua schade en kan dan ook verhaald worden op de werkgever. Een advocaat kan je hierbij helpen. De werkgever is namelijk verantwoordelijk voor de situatie op het werk, ook als hij er (indirect) niets aan kan doen.

Onderpresteren

Door het pesten kan het zijn dat je niet optimaal kun functioneren op je werk. Je kan zelfs zo slecht functioneren dat het opvalt in je werkresultaten. Het pesten kan er dan voor zorgen dat je een slechte beoordeling krijgt en een aantal slechte beoordelingen kunnen er misschien wel voor zorgen dat jij je baan kwijtraakt. Hier hoef jij het als werknemer en slachtoffer van pesterijen niet mee eens te zijn! Jij kan aangeven het niet eens te zijn met de beoordeling en deze niet zonder juridische bijstand te tekenen. Een advocaat kan samen met jou een aangetekende brief sturen waarin je aangeeft het niet eens te zijn met de beoordeling en ook waarom. Zo kan jij ervoor zorgen dat je je baan niet kwijtraakt.

Zak met geld

In het ergste geval raak jij door de pesterijen je baan wel kwijt. Dit kan komen omdat je zelf ontslag neemt of omdat je baas je eruit stuurt. Ons advies: neem nooit zelf ontslag. Kaart het probleem eerst aan bij je werkgever en probeer dan samen met hem een oplossing te zoeken. Wanneer je zelf besluit te vertrekken heb je namelijk geen recht meer op ontslagvergoeding en loop je zelfs kans om je recht op WW kwijt te raken. Is het echt niet meer mogelijk om te blijven werken onder deze omstandigheden? Neem dan een advocaat in de arm die met jou en je werkgever een voor jou gunstige ontslagregeling kan overeenkomen. Kies je echter niet zelf voor het ontslag, maar ontslaat de werkgever jou met als argument dat je niet goed in de groep past? Dan hoef jij hier niet mee akkoord te gaan. Een advocaat kan je helpen met goed gevulde handen naar huis te gaan.

Zoals hierboven aangegeven is het erg verstandig om tezamen met een advocaat het gesprek aan te gaan met je werkgever. Niet alleen omdat een advocaat meer juridische kennis in huis heeft en er meer voor jou uit kan slepen, maar ook omdat dit voorkomt dat je werkgever je tijdens het gesprek gaat intimideren of zelfs pesten. Wees niet bang dat je straks lijnrecht tegenover je werkgever in de rechtszaal zal staan. Je werkgever zal jou met een advocaat serieus nemen en bereid zijn een schikking met je aan te gaan. Op zoek naar een goede arbeidsrechtadvocaat? Klik hier voor een advocaat gespecialiseerd in het arbeidsrecht.