1. Blokkade
Met je smartphone kan je op verschillende apps personen blokkeren. Maak hier gebruik van! Op deze manier kan een cyberstalker in ieder geval via deze wegen geen contact met je opnemen. Een handige app om te downloaden is Blacklist (of een soortgelijke app). Via deze app kan je je stalker in één keer op elke mogelijke plaats blokkeren.
2. Tweede telefoon voor intimi
Neem een tweede telefoon en sluit hierbij een nieuw telefoonnummer af. Zorg er hierbij echt voor dat het telefoonnummer alleen bekend is door mensen om je heen die het beste met jou voor hebben. Het kan zijn dat kennissen van je, die een connectie hebben met je stalker, jou informatie doorspelen naar je stalker. Let er ook op dat je provider zorgvuldig met jouw informatie om moet gaan. Je provider moet daarom weten dat hij zonder jouw toestemming jouw ‘nieuwe nummer’ nooit aan een ander dan aan jou mag worden verteld.
3. De aanhouder wint niet
Het enige wat je stalker vaak wil is aandacht. Een stalker is eigenlijk verliefd op de reactie die hij krijgt van jou. Hij is verslaafd aan je aandacht. Het is net als bij een hardnekkig vriendje toen je jong was. Het beste dat je daarom kan doen is niet reageren. Reageer niet op telefoontjes of berichtjes van je stalker! Laat je niet verleiden tot boze reply’s op de berichtjes en hang de telefoon altijd op zonder iets te zeggen.
Stalking gebeurt binnen alle leeftijden en alle lagen van de bevolking. Bekende mensen hebben last van stalkers (bijvoorbeeld Linda de Mol in 2014), maar ook de ‘gewone’ bevolking heeft last van stalkers. Mensen worden gestalkt door jonge mensen, maar ook ouderen kunnen er wat van. Een man uit Grave met een leeftijd van 81 stalkte meerdere jaren een vrouw waar hij verliefd op was. Onbeantwoorde liefde, want de vrouw wilde hem niet (bron: De Gelderlander, 2017).
4. Wanneer is stalken strafbaar?
Een bekend probleem voor een veelvuldig telefoongebruiker. Je wilt één van je vrienden een whatsappje sturen, begint je telefoon te zeuren dat het geheugen bijna vol zit en je chats moet wissen. Wis echter nooit zomaar de chatgeschiedenis met je stalker. Dit kan jou en de politie namelijk helpen bij je aangifte en de vervolging van je stalker. Via whatsapp kun je gemakkelijk de chatgeschiedenis naar je mail sturen. Doe dit altijd. Stalken is namelijk pas strafbaar wanneer sprake is van een stelselmatige inbreuk op je persoonlijke levenssfeer. Aan de hand van de vele berichtjes kan je laten zien dat er sprake is van stelselmatigheid.
5. Telefoontap
Niet alleen is het verstandig om je whatsappgeschiedenis te bewaren, ook de telefoongesprekken met je stalker (die zo minimaal mogelijk zijn omdat jij natuurlijk niet reageert op hem of haar) moet je bewaren. Ken je de professionele politietaps? Dat kan jij nu zelf ook doen. Met behulp van opnameprogramma’s op je mobiele telefoon kun je gemakkelijk je gesprekken opnemen en bewaren. Op deze manier kun jij je eigen dossier opbouwen.
Stalking is vaak het gevolg van een onbeantwoorde liefde. Vrouwen zijn significant vaker het slachtoffer van stalking dan mannen. Voor de vrouwen geldt dat 20,7% van de Nederlandse bevolking ooit lastig is gevallen, tegenover 13,4% van de mannen. Dit betekent dat in totaal zo’n 2,3 miljoen Nederlanders gedurende hun leven te maken krijgen met stalking (bron: Huiselijk Geweld, 2010).
6. Call me maybe
Houd je belangrijke telefoonnummers bij de hand. Je vrienden en familieleden willen je natuurlijk met alle liefde helpen, maar kunnen het probleem niet wegnemen. Een erg belangrijk nummer om in je telefoon te bewaren is daarom het telefoonnummer van advocaatzoeken.nl. Een advocaat gespecialiseerd in het fenomeen stalking kan je adviseren over de stappen die je kan ondernemen tegen je stalker. Wanneer je niet meer weet wat je moet doen kan je advocaat samen met jou aangifte doen. Wanneer de politie je niet wil helpen kan je advocaat er met jou voor zorgen dat de politie wel iets moet doen en jouw recht gehaald wordt.
7. Hier met die factuur!
Controleer bij de bedrijven waar je contracten hebt lopen, bijvoorbeeld energiebedrijven en telefoonproviders, of zij nog de juiste adresgegevens van je hebben. Stalkers kunnen namelijk met een zielig verhaal bij die bedrijven aankomen en zo je adresgegevens wijzigen. Facturen en afrekeningen kunnen zo op hun adres komen, waardoor zij meteen bekend zijn met je nieuwe telefoonnummer. Laat je facturen je niet afnemen! Het kost wat tijd, maar het is van belang dit regelmatig te checken.
8. Beveiliging op maximaal
Beveilig alles tot het maximum. Je nieuwe telefoon, wachtwoord van je mail, je social media accounts, maar ook je huis en je auto. Vervang je sloten, vervang je gebruikersnamen en zorg ervoor dat je wachtwoorden op geen manier te linken zijn aan jou. Let op dat je daarom geen gebruik maakt van controlevragen. De geboorteplaats van je moeder of de naam van je eerste huisdier is vaak makkelijk te achterhalen, waardoor je stalker alsnog in je mail kan.
9. GPS
Je telefoon heeft een functie waarbij je locatie altijd bekend is. Dit wordt gedeeld met allerlei apps, waaronder Facebook. Zorg ervoor dat wanneer jij een berichtje op Facebook plaatst je locatiebepaling uitstaat. Zo komt je stalker er niet achter waar jij bent op het moment van het plaatsen van het berichtje. Let er ook op dat je je foto’s niet meteen deelt wanneer je ergens bent. Niets vervelender dan lekker met je vrienden in de kroeg zitten als je stalker ineens binnen komt wandelen. Bewaar die gezellige selfie dus voor ‘the day after’.
Lees ook: Facebook account gehackt? Zo voorkom je dat!
10. Sollicitatiegesprek
Wees zuinig op je privacy. Hiermee bedoelen we: zet niet alles online. Waar je heen gaat bijvoorbeeld en wat je telefoonnummer is. Een vuistregel voor het gebruik van het internet is: zet alleen gegevens online die je ook kwijt zou willen tijdens een sollicitatiegesprek. Zo zorg je ervoor dat je terughoudend en vooral zorgvuldig bent met het delen van privéinformatie.
Tenslotte kunnen we alleen maar meegeven: doe altijd aangifte bij de politie. Aan de hand van je eigen telefoontaps en je opgeslagen berichten heb je een goed dossier opgebouwd waarmee je je stalker strafrechtelijk kan laten vervolgen. Er bestaat een algehele gedachte dat de politie niets zal doen als je gestalkt wordt. De politie zal altijd alles doen wat binnen hun macht mogelijk is. Echter, niet alles is mogelijk voor de politie.
Wil je ervoor zorgen dat je nu voor eens en voor altijd van je stalker af bent? Neem dan een strafrechtadvocaat gespecialiseerd in stalking in de arm. Tezamen met je advocaat kan je aangifte doen en afrekenen met je stalker. Klik hier voor een gespecialiseerde advocaat. Wil je het telefoonnummer van advocaatzoeken.nl alvast in je telefoon opslaan? Onthoud dan: 088 – 833 88 88.