Zijn jouw crypto’s gestolen? Of heb je een ander probleem met crypto’s? Wat moet je dan doen? Aangezien de crypto nog vrij nieuw en erg ingewikkeld is, is het niet altijd duidelijk wat je kan doen als je te maken hebt met bijvoorbeeld fraude of diefstal. Om deze reden kan het in die gevallen handig zijn om een advocaat in te schakelen. In deze blog zal worden besproken welke stappen je kan zetten!
Plaats direct je vraag
Crypto’s gestolen! Wat nu?
Als je een crypto wil kopen, kan je dit doen via een online makelaar of via een cryptobeurs. Als de aankoop van de crypto is gelukt, moet je deze ergens opslaan. Dit gebeurt in principe in een soort digitale portemonnee, ook wel de ‘wallet’ genoemd. Dit is een beveiligde omgeving, waarmee kan worden voorkomen dat crypto’s worden gestolen of dat fraude plaatsvindt. Toch blijkt dat deze wallets niet altijd genoeg bescherming kunnen bieden. Het komt namelijk voor dat criminelen proberen de wallets te hacken of een crypto uit de wallet te stelen. De wallets bevinden zich in een online omgeving en het is voor criminelen zeker niet onmogelijk om deze te openen, ondanks dat deze worden beveiligd. Indien een crimineel toegang krijgt tot een wallet, kan een crypto gemakkelijk worden gestolen. Het is daarom van groot belang dat je bij het kopen van een crypto goed let op de mate waarin de wallet wordt beveiligd.
Verder kan het gebeuren dat bedrijven die crypto’s bezitten worden gehackt. Mensen kunnen hun crypto’s ook in een wallet binnen een bedrijf opslaan. Indien dit bedrijf wordt gehackt, kan dit ertoe leiden dat de hackers toegang krijgen tot de wallets van mensen en dat crypto’s worden gestolen. Dit heeft niet alleen grote gevolgen voor de slachtoffers zelf, maar dit kan ook tot een sterke daling leiden in de waarde van de crypto.
Voorbeeld
Joris heeft in 2020 crypto’s gekocht. Deze crypto’s had hij opgeslagen in de wallet van een bekend bedrijf. Hij dacht dat dit veilig zou zijn, nu dit een professioneel bedrijf is dat bekend is op dit gebied. Helaas blijkt niets minder waar. Eind 2021 ziet hij dat zijn waarde aan crypto’s sterk was gedaald. Het bleek al snel dat zijn crypto’s naar een onbekend adres waren gegaan, waar hij zelf helemaal niets vanaf wist. De hackers hadden toegang gekregen tot zijn wallet en hadden zijn crypto’s gestolen. Het bedrijf waar hij de wallet aanhield kon hier niets tegen doen en Joris was dus het slachtoffer geworden van diefstal.
Indien je het slachtoffer bent geworden van diefstal, is het belangrijk dat je hiervan aangifte doet. Dit is namelijk een vorm van cybercrime. Helaas is het vaak moeilijk om te achterhalen wie de crypto’s heeft gestolen. Indien je te maken hebt met diefstal, kan het handig zijn om juridisch advies in te winnen van een gespecialiseerde advocaat binnen het IT-recht. Deze advocaat kan bijvoorbeeld helpen met het opsporen van problemen in de beveiliging of opvallende situaties traceren.
Belasting betalen over crypto’s?
Hoewel de cryptovaluta in Nederland niet wordt erkend als een wettig betaalmiddel, moet je wel belasting betalen over de inkomsten die je uit crypto’s behaald. Dit gaat voor de inkomsten die je eruit haalt om inkomstenbelasting. Ook over het vermogen dat je in crypto’s hebt, moet soms belasting worden betaald. Hoewel vaststaat dat je belasting moet betalen over inkomsten uit crypto’s, is het vaak nog niet helemaal duidelijk hoe dit precies werkt en hoeveel belasting dit inhoudt. Het kan dan ook gebeuren dat er gezeur ontstaat over belastingen en crypto’s. Heb je te maken met problemen? Het is dan handig om advies of ondersteuning te vragen bij een gespecialiseerde advocaat.
Hoe werkt betaling via de crypto?
‘Crypto’ is dus digitaal geld dat speciaal is gemaakt voor het internet. Met de crypto is het mogelijk geworden om op iedere plaats op de wereld betalingen te versturen en te ontvangen. De transactie die hierbij plaatsvindt is niet afhankelijk van een bank, waardoor je gemakkelijk internationale betalingen kan doen zonder dat je te maken hebt met belemmeringen.
Crypto is geen ‘fysiek’ geld, maar een soort digitale vermelding in een online database of register. Hoewel in Nederland crypto (nog) niet wordt erkend als geld of wettig betaalmiddel, wordt het wel steeds vaker gebruikt voor online en internationale betalingen. De betaling werkt via een openbaar logboek of register, ook wel ‘blockchain’ genoemd. Om een crypto te kunnen kopen heb je een rekening nodig die je via een betaalmiddel kan financieren. Dit is te vergelijken met een bankrekening.
Er zijn verschillende vormen binnen de cryptovaluta’s:
- Bitcoins: dit is de meest gebruikte vorm
- Litecoin
- Ripple
- Ethereum
Wat kan je nu doen?
Zoals blijkt uit deze blog, zijn crypto’s nog een nieuw en complex fenomeen. Het is dan ook niet gek als je te maken krijgt met gezeur rondom jouw crypto’s. Wel is het van belang, zeker in de situaties zoals hierboven beschreven, dat je je in het geval van problemen met crypto’s laat adviseren door een advocaat die specialistische kennis heeft van dit onderwerp. Het kan bovendien handig en soms zelfs nodig zijn om een deskundige advocaat in te schakelen die jou kan ondersteunen of bijstaan. Ben jij het slachtoffer geworden van diefstal of een hack? Of heb je problemen met jouw crypto’s? Wij bij advocaatzoeken.nl kunnen helpen bij het vinden van een geschikte en gespecialiseerde advocaat! Neem dus gerust contact met ons op!