Franchiserecht
Juridische bijstand nodig als franchisenemer of franchisegever? Hieronder meer informatie.
Franchise is een vorm van samenwerking tussen de franchisegever en franchisenemer. De franchisenemer en franchisegever zijn over het algemeen zelfstandige ondernemers. De franchisenemer mag tegen een betaling het franchiseconcept van de franchisegever gebruiken.
Wil jij een vraag stellen over franchiserecht aan één van onze advocaten? Klik dan hier! »»
Wat is een franchise?
Bij een franchise sluit een ondernemer (‘de franchisenemer’ – de gebruiker van de formule van de grote organisatie) met de eigenaar van de handelsnaam (‘de franchisegever’ – de eigenaar van bijvoorbeeld een grote organisatie) een overeenkomst. De franchisenemer mag een zaak met dezelfde handelsnaam en ondernemingsconcept exploiteren tegen betaling. De franchisenemer moet hierbij het concept van de franchisegever aanhouden, er wordt dus gebruik gemaakt van de franchiseformule.
Voorbeeld
Meneer de Vries uit Weesp wil een supermarkt beginnen. Hij heeft echter geen zin om alles vanaf de grond op te bouwen. Daarom sluit hij een franchiseovereenkomst met de Jumbo. Tegen betaling mag hij gebruik maken van het franchiseconcept van Jumbo.
Hoe kan ik een franchise starten of beginnen?
Een franchise kan worden gestart door middel van een franchiseovereenkomst of een franchisecontract. Deze overeenkomst wordt aangegaan met de eigenaar van de formule en de handelsnaam. In de overeenkomst worden de rechten en plichten van beiden partijen opgenomen.
Voorbeeld
Meneer de Vries stelt met de franchisegever (de Jumbo) een overeenkomst op. De inhoud van de franchise wordt hierin opgenomen, de omvang van de franchise, wat er betaalt er moet worden, de mate van vrijheid die de franchisenemer heeft, de wijze waarop het bedrijfspand moet worden ingericht, de reclame en promotie die nodig gaat zijn, de duur van de overeenkomst en hoe de overeenkomst kan worden beëindigd. Naar alle waarschijnlijkheid zal er ook een non-concurrentiebeding in de overeenkomst worden opgenomen.
Welke voordelen en nadelen zitten er aan het starten van een franchiseonderneming?
Om te beginnen wordt bij een franchise de ‘franchiseformule’ gebruikt. Zo wordt het concept van de franchisegever aangehouden. Dit betekent dat jij als franchisenemer dus gebruik maakt van een formule die zich al heeft bewezen. Bij gebruik van de franchiseformule hoort niet alleen gebruikmaken van het concept, maar ook het imago, de producten en de inrichting van de winkel. Ook kan je ondersteuning met betrekking tot sales, bedrijfsvoering en financiën verwachten. Het beginnen van een franchiseonderneming kan ook financiële voordelen met zich meebrengen, bijvoorbeeld met betrekking tot inkoop, aangezien dit vaak centraal is geregeld. Aan de andere kant zitten er kosten verbonden aan het beginnen van een franchise. Zo komt het geregeld voor dat je als franchisenemer geld moet betalen om überhaupt mee te doen (instapkosten) en kan het wellicht zo zijn dat je een deel van de omzet moet afstaan. Bij gebruik van de franchiseformule wordt er gedeeld in de winst, maar niet in het verlies. Zorg dat je van tevoren goed weet welke kosten je betaalt en wat er op het spel staat. Het is verstandig om een advocaat de franchiseovereenkomst te laten controleren, zodat je zeker weet dat het achteraf geen problemen zal opleveren.
Voorbeeld
Adriaan uit Nunspeet heeft een franchiseovereenkomst gesloten met een franchisegever. Adriaan heeft er van tevoren goed over nagedacht en de voor- en nadelen tegen elkaar afgewogen. Hij wil zeker weten dat de overeenkomst goed in elkaar zit, dat de overeenkomst volledig is en dat er achteraf geen problemen ontstaan door iets dat verkeerd is opgenomen in de overeenkomst. Daarom laat hij zijn overeenkomst controleren door een advocaat.
Wil jij net zoals Adriaan de opgestelde franchiseovereenkomst laten controleren door een advocaat? Onze advocaten kunnen jou daar uitstekend mee helpen.
Wat is de Nederlandse Franchise Code?
De Nederlandse Franchise Code is in februari 2016 in werking getreden. Deze code is een richtinggevend kader waar opvattingen zijn opgenomen met betrekking tot gedragsnormen. Deze gedragsnormen gaan over de normen die de franchisenemer en –gever in acht moeten nemen voor, tijdens en na de franchiserelatie. Naast deze Code zijn er verder geen wettelijke regelingen die betrekking hebben op franchisecontracten.
Kan een franchiseovereenkomst ook samengaan met een huurovereenkomst?
Ja, dat kan. Het gebeurt in de praktijk vaak dat de franchisegever ook de verhuurder is van het bedrijfspand. Als de franchiseovereenkomst eindigt, wil dit niet meteen zeggen dat de huurovereenkomst ook meteen eindigt. Waar er geen wettelijke regelingen zijn met betrekking tot (het beëindigen van) een franchiseovereenkomst, zijn er natuurlijk vele wettelijke bepalingen met betrekking tot huurovereenkomsten. Een huurovereenkomst mag niet zomaar uit het niets worden opgezegd. Een mogelijke oplossing is de huurovereenkomst en franchiseovereenkomst aan elkaar te koppelen. Op het moment dat er toch een geschil ontstaat, zal de rechter aan de hand van de bepalingen van de overeenkomst bepalen wat de uitkomst van het geval is. Het is dus van groot belang dat de bepalingen van de huurovereenkomst overeenkomen met de wensen van zowel de franchisegever als franchisenemer. Een misverstand over één bepaling kan heel vervelend uitpakken en bij de rechter eindigen. Zorg er daarom voor dat je bij het sluiten van de overeenkomst een advocaat raadpleegt, aan wie je het contract kan voorleggen.
Voorbeeld
Peter uit Barneveld is franchisenemer. Hij betaalt niet alleen een vergoeding voor het gebruiken van het franchiseconcept, ook huurt het een bedrijfspand van de franchisenemer. Van tevoren heeft hij met de franchisegever afgesproken dat de huurovereenkomst en de franchiseovereenkomst niet zijn gekoppeld. Dit betekent dat als franchiseovereenkomst wordt beëindigd, de huurovereenkomst niet automatisch ook beëindigd.
Moet ik exclusief afnemen bij mijn franchisenemer?
Dat hangt af van wat er is opgenomen in de franchiseovereenkomst. De bepalingen van de overeenkomst en wat de partijen uit elkaars gedragingen konden afleiden is hierin leidend. Sommige franchisenemers kiezen ervoor om een exclusiviteitsbeding op te nemen in de franchiseovereenkomst, waardoor de franchisegever alleen mag afnemen bij de franchisegever. Dit is echter niet gebruikelijk. Een advocaat kan jou helpen bij problemen met betrekking tot de uitlegging van de franchiseovereenkomst. Zorg dat je bij het sluiten van de franchiseovereenkomst al een advocaat raadpleegt, zodat er problemen worden voorkomen.
Kan ik een franchiseonderneming overnemen?
Bij de overname van een franchiseonderneming, kiest de franchisegever wie de volgende uitbater wordt. Meestal zijn hierover ook in de overeenkomst bepalingen opgenomen, bijvoorbeeld dat de franchisenemer zijn rechten niet aan een derde mag overdragen (tenzij de franchisenemer dat mee akkoord gaat). Controleer je eigen overeenkomst dus goed op deze bepalingen!
Kan ik bezwaar maken tegen mijn franchiseovereenkomst?
Op het moment dat jij als franchisenemer of als franchisegever een conflict hebt met respectievelijk de franchisegever of franchisenemer, dan kan een advocaat jou goed helpen in die situatie. Een advocaat kan jou adviseren over de situatie en je bijstaan als de zaak voor de rechter komt.
Waar kan een advocaat mij bij helpen?
Een advocaat kan je helpen met het opstellen van een franchiseovereenkomst en het onderhandelen over een franchiseovereenkomst. Zo is vanaf moment één duidelijk dat de neuzen dezelfde kant opstaan en dat de franchisenemer en franchisegever hetzelfde beogen met het franchisecontract. Zijn jullie het eens over de vrijheid die de franchisenemer krijgt op buiten de franchiseformule om te werken? Moet de franchisenemer een goodwill vergoeding betalen aan de franchisegever? Stel dat er wel problemen ontstaan tussen de franchisegever en de franchisenemer, dan kan een advocaat jou vertegenwoordigen in de rechtbank.