Pinpasfraude
In een tijd waarin steeds meer zaken digitaal geregeld worden, verdwijnt het contante geld meer en meer uit het straatbeeld. Er wordt vooral gebruik gemaakt van pinpassen en creditcards.
Daardoor is pinpasfraude en creditcardfraude steeds meer een topic aan het worden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan skimming, maar ook aan witwassen door middel van geldezels.
Plaats direct je vraag
Wat is pinpasfraude?
Een vreemd uitziende pinautomaat. Of onverklaarbare afschrijvingen van je rekeningen. Opnames in het buitenland op een tijdstip dat je helemaal niet op die locatie aanwezig was. Last van een van deze verschijnselen? Dan is de kans groot dat je het slachtoffer van pinpasfraude bent geworden. Dat geeft een onveilig en angstig gevoel. Vragen als: 'Wat weten deze mensen nog meer van mij' of 'Hebben ze nog meer van me gestolen', spelen op.
Gelukkig blijkt dat in verreweg de meeste gevallen de geleden schade door pinpasfraude wordt vergoed door de bank waar de pinpas door afgegeven is. In het merendeel van de zaken van pinpasfraude gaat het namelijk om skimming en het is lastig om jou daar verantwoordelijk voor te houden.
Wat is skimming?
Vroeger had elke pinpas een magneetstrip. Deze strip was uniek voor jouw pinpas. Bij skimming wordt in de pinautomaat een kopieerapparaat gemonteerd waardoor jouw magneetstrip gekopieerd wordt. Daarnaast is boven de betreffende automaat meestal een camera geplaatst die opneemt welke vier cijfers je intypt voor je pincode. Of, andere manier, er is over het toetsenbord van de pinautomaat een toetsenbordje met sensors geplakt. Deze sensoren nemen op welke cijfers bij jouw pincode horen. Met deze informatie (de magneetstrip en je code) kunnen de criminelen geld van jouw rekening opnemen. Als je daar niet snel genoeg achterkomt, ben je vaak al heel veel geld kwijt.
Vaak zullen de criminelen die jouw gegevens hebben ontfutseld, deze informatie doorspelen naar het buitenland. Daar zal er veel geld worden opgenomen. Het is daarom dat veel banken pinpassen geblokkeerd hebben buiten Europa.
Als je erachter komt dat je het slachtoffer bent van skimming, zijn de volgende stappen noodzakelijk:
- Probeer er achter te komen bij welke automaat jouw gegevens gestolen zijn;
- Probeer er achter te komen of er camerabeelden verkrijgbaar zijn van de betreffende winkel en/of pinautomaat. Dan kan er onderzocht worden of er iets verdachts is te zien is op deze beelden;
- Doe aangifte. De meeste banken in Nederland nemen schadeclaims van skimming alleen in behandeling als er eerst aangifte is gedaan bij de politie;
- Dien direct een schadeclaim in bij je bank. Geef aan dat je het slachtoffer bent geworden van skimming en verzamel zoveel mogelijk bewijs. Hoe meer bewijs je hebt, hoe makkelijker een bank meewerkt;
- Laat je passen direct blokkeren en vraag een nieuwe pincode aan.
In Nederland hebben we sinds enige tijd het nieuwe pinnen. De chip in de pinpassen wordt nu vooral gebruikt voor contactloos betalen. Daardoor is skimming binnen Nederland zeer sterk afgenomen. In het buitenland worden de magneetstrippen echter nog wel gebruikt, dus helemaal verdwenen is het skimmen nog niet.
Voorbeeld
Maaike uit Heerhugowaard heeft tijdens een bezoek op de Dam gepind bij een automaat van ABN AMRO. Als ze twee dagen later op haar bankrekening kijkt, schrikt ze zich wezenloos. Er is twee keer 500 euro opgenomen in Boekarest. Het bleek dat de pinautomaat van een kopieersysteem en camera voorzien was. Gelukkig was Maaike er snel bij en belde ze direct naar haar bank. Deze blokkeerde haar pas. De ABN AMRO heeft 1000 euro vergoeding uitgekeerd en zo liep het gelukkig met een sisser af. Maar sindsdien is Maaike extra op haar hoede bij het pinnen.
Hoe voorkom ik pinpasfraude?
Er zijn een aantal manieren te bedenken waarop je pinpasfraude (en dan vooral skimming) kunt voorkomen. Hieronder een paar tips:
- Houd je pincode geheim. Klinkt heel simpel, maar het gaat vaak mis. Schrijf je pincode niet op, noteer het niet je in telefoon maar probeer het te onthouden;
- Berg je pas goed op (in een afgesloten zak of portefeuille);
- Let op de pinautomaat. Als er dingen veranderd zijn, kies dan een ander;
- Dek met je hand de toetsen af als je pincode intypt (dan kan een camera niet meekijken).
In de meeste gevallen zullen banken de geleden schade door skimming of pinpasfraude vergoeden. Tenzij er sprake is van grove nalatigheid van jouw kant (dat moet door de bank worden bewezen) zal de bank de schade die jij hebt geleden moeten betalen.
Ben je het slachtoffer van skimming en wil de bank de geleden schade toch niet betalen? Ben je van mening dat er geen sprake is van grove nalatigheid van jouw kant en voel je je machteloos tegenover de bank? Onze advocaten weten wat ze moeten doen in dergelijke situaties. Zij staan je bij met raad en advies en gaan er alles aan doen om de door jou geleden schade volledig vergoed te krijgen.
Wat zijn geldezels?
Een nieuwe vorm van pinpasfraude die steeds meer opduikt, is de zogenaamde 'geldezel'. Dat is een gek woord voor een behoorlijk ernstig vergrijp. Een geldezel (‘money mule’) is een persoon die zijn bankrekening ter beschikking stelt voor het witwassen van geld. Wat witwassen is, volgt hieronder. Een geldezel wordt benaderd door criminelen. In ruil voor een vergoeding (vaak cash) wordt de bankrekening van de geldezel ‘geleend’. Er wordt geld op gezet en vervolgens wordt met de pinpas van deze rekening geld opgenomen of uitgegeven. Dit is een ernstig financieel vergrijp en wordt door de wet als misdrijf beschouwd. Daarom: als personen je benaderen voor je bankgegevens en/of voor het lenen van je pinpas, weiger dan altijd. Hoewel het een cash vergoeding aantrekkelijk kan zijn, is de pakkans om en nabij de 100% en ben je, ook als 'slachtoffer' strafbaar.
Wat is geld witwassen?
Stel je wilt een auto kopen voor 25.000 euro en wenst dit bedrag contant betalen. Dat voorstel zal de nodige wenkbrauwen doen optrekken. Het hebben van zulke grote bedragen contant geld is hoe dan ook verdacht. Het doel van witwassen is het verduisteren van de oorsprong van het geld. Wat simpeler gezegd: uitwissen waar het geld vandaan komt. De reden hiervoor is duidelijk geworden in het bovengenoemde voorbeeld. Het uitgeven van zulke grote hoeveelheden contant geld of het doen van andere exorbitante aankopen kan namelijk de aandacht van justitie op je richten.
Daarom zullen criminelen altijd het geld wat zij met hun misdaden verdiend hebben proberen wit te wassen. In het Wetboek van Strafrecht wordt witwassen als volgt gedefinieerd (artikel 420 bis):
1. Als schuldig aan witwassen wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste zes jaren of geldboete van de vijfde categorie:
a. hij die van een voorwerp de werkelijke aard, de herkomst, de vindplaats, de vervreemding of de verplaatsing verbergt of verhult, dan wel verbergt of verhult wie de rechthebbende op een voorwerp is of het voorhanden heeft, terwijl hij redelijkerwijs moet vermoeden dat het voorwerp - onmiddellijk of middellijk - afkomstig is uit enig misdrijf;
b. hij die een voorwerp verwerft, voorhanden heeft, overdraagt of omzet of van een voorwerp gebruik maakt, terwijl hij redelijkerwijs moet vermoeden dat het voorwerp - onmiddellijk of middellijk - afkomstig is uit enig misdrijf.
2. Onder voorwerpen worden verstaan alle zaken en alle vermogensrechten.
De straffen voor witwassen zijn dus fors. Het witwassen van geld of goederen (ook het verduisteren van de oorsprong van bijvoorbeeld een diamant is witwassing) gebeurt vaak in drie stappen:
- Plaatsing: het ‘zwarte’ geld wordt in de financiële stromen geplaatst;
- Verstrooiing: met het geld worden allerlei moeilijke transacties gedaan, waardoor de oorsprong steeds moeilijker te achterhalen is;
- Integratie: het witgewassen geld wordt uitgegeven.
Wat zijn de gevolgen voor een geldezel?
Het wrange is vaak dat geldezels ook slachtoffer zijn. In plaats van een bewuste keuze om geld wit te wassen, worden geldezels opgezocht omdat ze een makkelijk slachtoffer zijn. Bijvoorbeeld iemand die (licht) geestelijk gehandicapt is of in financiële moeilijkheden zit. Toch zijn de gevolgen voor geldezels aanzienlijk. Als wordt bewezen dat je als geldezel gewerkt hebt, dan kunnen de volgende sancties worden opgelegd:
- Je komt op de zwarte lijst en mag een aantal jaren geen gebruik maken van financiële dienstverlening;
- Je kunt een strafblad krijgen;
- Al het geld moet worden terugbetaald;
- Rekeningen kunnen worden geblokkeerd.
Zoals eerder gezegd is de pakkans vrijwel 100%. Dit komt omdat banken verplicht zijn justitie op de hoogte te stellen van vreemde veranderingen in iemands uitgavepatroon en/of saldi.
Daarom is het zeer onverstandig om als geldezel voor iemand te willen dienen. Dit komt ook omdat degene die jou voor zich heeft laten ‘werken’ heel vaak buiten schot blijft als het tot een rechtszaak of onderzoek komt. Een voorbeeld:
Voorbeeld
Gerard (23) uit Den Bosch heeft een lichte verstandelijke handicap. Op een dag wordt hij benaderd door een aantal mannen. De mannen vragen hem of hij voor ze wil werken. Gerard gaat op het aanbod in. Ze noteren de pincode van Gerard en nemen zijn pinpas mee. Er wordt bijna 35.000 euro in 1 dag op zijn rekening gestort en dat alles wordt binnen drie dagen uitgegeven aan allerlei aankopen door het hele land. Dit doet een bij de medewerkers van de ING een belletje rinkelen. Voorheen had Gerard een saldo van gemiddeld 2500 euro en nu kreeg hij ineens zoveel geld. Gerard moet op verhoor komen bij de politie. Daar komt het hele verhaal eruit en het blijkt dat Gerard als geldezel voor criminelen heeft gediend. Alhoewel de politie en de rechter begrip hebben voor de situatie van Gerard, wordt hij toch veroordeeld. Hij kan nu geen bankrekeningen meer openen en zit in de schuldsanering om een (gedeelte) van het witgewassen bedrag terug te betalen.
Vaak weet je helemaal niet wat je overkomt als je ineens verdacht wordt van witwassing of als je beschuldigd wordt van het zijn van een geldezel. Onze advocaten hebben echter veel ervaring met dergelijke zaken en helpen je om jouw zaak te verdedigen. Wees je bewust van het feit dat je bij elk verhoor met de politie recht hebt op de bijstand van een advocaat. En als je al in het verhoor zit: weet dat je het recht hebt om te zwijgen.
Welke vormen van creditcardfraude zijn er?
Hoewel pinpasfraude terugloopt (in ieder geval skimming), neemt creditcardfraude helaas nog steeds toe. Creditcardfraude is aantrekkelijk omdat je in de meeste gevallen geen pincode nodig hebt om iets af te rekenen. Zodra je alle gegevens hebt, kun je vrijuit bestellen met de creditcard zonder dat jij, als slachtoffer, direct iets in de gaten hebt.
Hieronder volgen een aantal mogelijke manieren waarop creditcardfraude gepleegd wordt. Als je scherp bent op de volgende zaken, verklein je de kans op creditkaartfraude aanzienlijk:
- Creditcards worden veelal via de post verstuurd. Niets ontvangen? Trek dan direct aan de bel, want het kan zijn dat de kaart onderschept is;
- Pharming websites: dit zijn websites die lijken op de website van een bank, maar het niet zijn. Vertrouw je de website niet (of staat er geen https in het webadres)? Laat dan geen gegevens achter;
- Phishing: phishing lijkt op pharming, maar gaat via de mail. Je krijgt een e-mail van een zogenaamde bank. Daarin wordt gevraagd om jouw creditcardgegevens. Geef deze nooit af! Als je een dergelijke mail binnenkrijgt, bel dan naar je creditcardmaatschappij. Zo kun je direct checken of de mail ook daadwerkelijk door hen verzonden is.
Creditcardfraude valt vaak onder internetfraude. Word je verdacht van internetfraude? Ook daar hebben wij advocaten voor in onze database.
Ben je het slachtoffer van pinpas- of creditcardfraude en wil de verantwoordelijke partij de schade niet vergoeden? Of ben je, zonder dat je daar weet van had, als geldezel gebruikt? Word je gedagvaard voor witwassing?
Onze advocaten staan je bij met raad, daad en advies en helpen je een weg te vinden in deze moeilijke periode.