Is je product wel geleverd, maar voldoet het niet aan de verwachtingen? Wij vertellen je wat je dan kunt doen: Alles wat verkopers je niet vertellen.
Aanbod en aanvaarding
Wanneer jij een aankoop doet geldt dat er aanbod en aanvaarding moet zijn. Het aanbod is de verkoper die zijn product voor een bepaald bedrag aan jou aanbiedt. De aanvaarding vindt plaats wanneer jij akkoord gaat met die prijs en besluit het product te kopen. Wanneer aanbod en aanvaarding heeft plaatsgevonden is er wilsovereenstemming. Deze wilsovereenstemming zorgt er vervolgens voor dat een overeenkomst tot stand komt. Vervolgens is het aan de verkoper om het product aan jou te leveren.
Mondelinge aanvaarding
Aanbod en aanvaarding kunnen op verschillende manieren plaatsvinden. Het is dus niet per se nodig dat jullie zwart op wit hebben staan dat sprake is van aanbod en aanvaarding. Aanbod en aanvaarding zijn uitingen van de wil van de verkoper of de koper. Dit kan plaatsvinden door middel van geschrift, dus een schriftelijke overeenkomst, maar ook door gesproken woorden of zelfs gedragingen. Wanneer een partij zich op een bepaalde manier gedraagt, waardoor de ene partij mocht verwachten dat hij het aanbod aanvaarde, mag de andere partij zich niet beroepen op het ontbreken van zijn wil bij die aanvaarding. Ook bepaalde gedragingen kunnen er dus voor zorgen dat sprake is van aanbod en aanvaarding.
Aanbod
Van een aanbod is sprake wanneer bepaalde hoofdzaken van een product vaststaan. Een uitnodiging tot onderhandelen is dus niet hetzelfde als een aanbod. Wanneer je op een website een bepaald product voor een bepaalde prijs ziet staan, mag je erop vertrouwen dat hier sprake is van een aanbod. Aanvaard je dat aanbod – in geval van een website: koop je het product – dan is sprake van aanbod en aanvaarding. Wanneer je echter een huurwoning ziet staan voor een bepaalde prijs, betekent aanvaarding van die prijs niet dat jij de woning hebt. Dit hangt vaak nog af van externe omstandigheden, zoals de persoon van de koper.
Aanvaarding
Van aanvaarding is sprake wanneer de koper akkoord gaat met het aanbod. Let op: hier zitten soms wel vereisten aan verbonden, zoals tijd. Wanneer jij tijdenlang niet reageert op het aanbod kun je niet verwachten dat de verkoper nog met het product op jouw akkoord zat te wachten. Wanneer er geen termijn is afgesproken geldt vaak een redelijke termijn.
Schadevergoeding
Wanneer de overeenkomst gesloten is, aanbod en aanvaarding heeft plaatsgevonden, dan moet de verkoper het product aan jou leveren. Doet verkoper dit niet? Dan kun jij hier schade aan ondervinden. Dit omdat je bijvoorbeeld het product voor een bepaalde datum moest hebben en nu niet meer op tijd kan krijgen. De schade die je als gevolg hiervan lijdt, kan je op de verkoper verhalen. Een advocaat kan je helpen de verkoper aansprakelijk te stellen voor de schade die je hebt geleden.
Vintage
Het is altijd fijn om wat geld te besparen en daarom zijn tweedehands websites zoals Marktplaats of United Wardrobe ontzettend populair deze dagen. Waar iedereen vroeger de kringlopen af moest lopen voor tweedehandskleding, staat het nu allemaal online, één klik verwijderd van de kleding op de ‘normale’ webshops voor de ‘normale’ prijs. Geld besparen is natuurlijk leuk, maar het is ook spannend om te kopen op tweedehands webshops. Maar in dit geval geldt: afspraak is afspraak, ook op Marktplaats. Ben jij met een verkoper tot een bepaalde prijs gekomen en ben jij met deze prijs akkoord gegaan? Dan mag je ervan uitgaan dat jij het product gekocht hebt. Wat de verkoper nu nog moet doen is het product aan jou leveren. Is na deze deal aan de verkoper een hoger bod gedaan, dan moet de verkoper alsnog het product aan jou leveren. Doet de verkoper dit niet en moet jij als gevolg daarvan hetzelfde product ergens anders voor een hoger bedrag kopen? Dan moet verkoper jou het verschil in aankoopprijs vergoeden. Dit is de schade die jij het geleden als gevolg van het feit dat de verkoper jou het product niet heeft geleverd.
Heb jij een koopovereenkomst gesloten en is de verkoper deze overeenkomst niet nagekomen? Heb jij als gevolg hiervan schade geleden, omdat je bijvoorbeeld een vergelijkbaar product voor een hogere prijs moest kopen? Dan kan je deze schade op de verkoper verhalen. Een advocaat kan je helpen je geld te verhalen op de verkoper.