7 jaar geleden voor $10 Bitcoins gekocht? Dan ben je nu miljonair
Een Bitcoin is een elektronisch betaalmiddel waar mensen de afgelopen jaren heel rijk mee zijn geworden. Nederland was een van de eerste landen die de Bitcoin hadden ontdekt. Na een explosieve stijging van de koers van Bitcoins in 2013 kende ons land de eerste Bitcoinmiljonairs. Heel stil en enorm anoniem zijn een paar van onze landgenoten vermogend geworden. In 2010 kostten de digitale munten slechts vijf eurocent. Het aantal Bitcoinmiljonairs is met de stijging van het afgelopen jaar alleen maar groter geworden. Maar, zien we de gevaren van dit explosief stijgende elektronische betaalmiddel wel in?
Open source
De gevolgen aan een elektronisch betaalmiddel is dat het zich allemaal afspeelt op het internet. De Bitcoin is een zogenoemde ‘open source’, waardoor iedereen de broncode in kan zien en kan helpen deze te verbeteren. Op die manier zijn de verschillende ‘lekken’ al opgespoord en gerepareerd.
Bitcoinhack
Bitcoins zijn gelukkig nog nooit gehackt. De bedrijven die Bitcoins in handen hebben zijn echter wel gehackt. Een voorbeeld is de Japanse Beurs Mt. Gox. Destijds werden daar 850.000 Bitcoins van gebruikers gestolen. Als gevolg van zo’n hack wordt het duidelijk dat de Bitcoinbranche een onzekere branche is en keldert de koers. Na de hack van de Hong Kongse beurs Bitfinex, waar zo’n 120.000 bitcoins gestolen werden, kelderde de koers met bijna 20 procent.
Hardware wallet
Wanneer je jouw Bitcoins wil beschermen is het aan te raden je Bitcoins zelf te beheren. Je Bitcoins bij een exchange bedrijf te laten staan biedt namelijk veel meer veiligheidsrisico’s, omdat de kans dat je Bitcoins gestolen worden wanneer ze bij een exchange staan veel groter zijn dan dat ze bij een individuele gebruiker gestolen worden. Wanneer je zelf grote aantallen Bitcoins houdt kan het ook verstandig zijn te investeren in een hardware wallet.
Online geld stelen is ook diefstal
Ondanks dat Bitcoins alleen elektronisch bestaan, is het stelen van een Bitcoin wel strafbaar. Dit wordt gezien als diefstal, namelijk cybercrime. Wanneer jij bestolen bent van je Bitcoins, of je had je Bitcoins bij een exchange bedrijf laten staan en dat bedrijf is bestolen, neem dan een advocaat gespecialiseerd in het IT-recht in de arm met verstand van de Bitcoinmarkt. Je advocaat kan ervoor zorgen dat de misdadigers en jouw Bitcoins opgespoord worden en teruggebracht naar je rechtvaardige eigenaar. Omdat het zo kan zijn dat je Bitcoins al verkocht zijn of in de tussentijd enorm in waarde zijn gedaald, kun je er ook voor kiezen dat je advocaat de misdadiger voor het bedrag dat de Bitcoins waard waren aansprakelijk stelt.
Bank account balance
Onthoud wel: zorg ervoor dat je geld niet in zijn geheel in de Bitcoins zit en je nog wel wat op je rekening hebt staan. De deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten heeft geoordeeld dat Bitcoins voor de advocatuur namelijk geen geldig betaalmiddel zijn (bron: Advocatie.nl, 2014).
Zijn je Bitcoins gehackt of gestolen, of heb je andere problemen met je cryptocurrency? Een IT-advocaat biedt hulp.