• 088 - 833 88 88
  • Gratis en vrijblijvende intake
  • 7 dagen per week 08:00 - 22:00

Een voornaam wijzigen: Kan dat zomaar?

Een voornaam wijzigen: Kan dat zomaar?

Een voornaam wijzigen: Kan dat zomaar?

Wat kan een advocaat betekenen als ik mijn voornaam wil wijzigen?

Om een voornaam te wijzigen moet de rechter oordelen of hierbij sprake is van een voldoende zwaarwichtig belang. Dit houdt in dat het persoonlijke belang groter moet zijn dan het maatschappelijk belang om de naam te behouden zoals hij is. Ook is het enkel mogelijk om een voornaam te wijzigen wanneer je beschikt over een in Nederland geregistreerde geboorteakte en dus in Nederland geboren bent. Geldige redenen voor het wijzigen van een voornaam zijn onder andere:

  • Fout: Wanneer er een fout is gemaakt bij de geboorteaangifte;
  • Psychische klachten: Wanneer de voornaam een persoon doet denken aan een zwaar emotioneel verleden zoals bijvoorbeeld ernstige mishandeling, depressie, overlijden;
  • Wanneer de naam leidt tot bespotting of pesterijen;
  • Geslachtswijziging: Wanneer een transgender een uitdrukkelijke mannelijke- of vrouwelijke naam heeft die niet meer bij de persoon past.

Een gespecialiseerde advocaat kan helpen bij het verdedigen van de reden waarom jij een voornaam wilt wijzigen. Vanwege de specifieke kennis van regels zal hij in staat zijn om de kans dat de rechter daadwerkelijk besluit dat er sprake is van een voldoende zwaarwichtig belang vergroten. Daarnaast is een advocaat nodig om een verzoek tot voornaamswijziging in te dienen.

Welke procedure omvat het wijzigen van een voornaam?

Als je een voornaam wilt wijzigen dien je hiertoe een verzoek in te dienen bij de rechtbank. Een dergelijk verzoek moet verplicht worden ingediend door een advocaat. Op het moment dat de rechter besluit om het verzoek tot wijziging toe te wijzen dan wordt de Basisregistratie Personen (BRP) ingelicht. De wijziging wordt dan toegevoegd aan de geboorteakte.

Hoeveel kost het wijzigen van een voornaam?

Om een voornaam te wijzigen moeten de kosten voor een advocaat worden betaald, tenzij je recht hebt op gesubsidieerde rechtsbijstand. Daarnaast moet het griffierecht worden betaald aan de rechtbank. Voornaam van een kind wijzigen Bij het wijzigen van de voornaam van een minderjarig kind wordt het verzoek tot wijziging bij de rechtbank ingediend namens de ouders of verzorgers. Op het moment dat een van de ouders het niet eens is met een naamswijziging dan kan er toch een verzoek worden ingediend bij de rechter met de vraag aan de rechter om vervangende toestemming te geven in plaats van de niet meewerkende ouder. Schakel in dergelijke situaties een advocaat in.

Wil je graag een voornaam van jezelf of je kind wijzigen? 

Leg direct je vraag voor aan een advocaat