Gendarme
Wanneer je geflitst bent in het buitenland, kan de Franse Gendarme aan de hand van je kenteken je naam en adres achterhalen en de boete naar je thuisadres sturen. Je kan het natuurlijk oneens zijn met de boete. Net als in Nederland kan je tegen je overtreding in beroep gaan. Op de boete die je thuis hebt ontvangen staat vermeld op welke manier je in beroep kan gaan. Is je Frans niet zo goed? Veelal worden buitenlandse boetes in het Nederlands vertaald naar je opgestuurd.
Succesvol in beroep
Ben je het oneens met de boete, omdat je bijvoorbeeld het bedrag te hoog vindt of omdat je helemaal niet achter het stuur zat? Lees dan verder. In bijvoorbeeld Frankrijk hanteren ze andere bedragen dan in Nederland. Rij je in Frankrijk 1 kilometer te hard op de snelweg? Dan kan je een boete van €45,- op de mat verwachten. De Schweizer Polizei is ook niet zo happig op verkeersovertreders. Heb jij een aanzienlijke verkeersovertreding begaan, zoals een verkeersovertreding waardoor een hogere kans op een verkeersongeval ontstaat, dan kan dit zelfs leiden tot een gevangenisstraf tot 4 jaar. Je kan wel succesvol in beroep gaan als jij niet de bestuurder was van de auto ten tijde van het behalen van de snelheidsboete. Binnen de op de boete zelf gestelde termijn, moet je het beroepschrift terugsturen. Krijg je vervolgens geen brief terug? Dan zit je goed.
Leasebak
Heb je een leaseauto? Pas dan op. Een leasemaatschappij ontvangt jouw boetes en betaalt deze meteen. Vervolgens houdt de leasemaatschappij dit geld af van jouw loon. Wanneer echter de boete betaald is, kan je niet meer in beroep. Informeer je leasemaatschappij dus tijdig over je boete.
Verwacht jij toch geen boete te krijgen omdat Flitsmeister je verklapt waar alle flitsers staan in Frankrijk, zodat jij weet waar je je aan de snelheid moet houden? Pas hiermee op! In Frankrijk levert het hebben van software die de plaats van flitspalen verklapt, je een boete van 1500 euro op.
Handje contantje
Wanneer de plaatselijke ‘Polizei’ jou staande houdt, kan het zijn dat je een waarborgsom moet betalen. Deze waarborgsom is hetzelfde bedrag als de boete. Besluit je dit te doen, vraag dan om een betalingsbevestiging waar duidelijk op staat dat jij de waarborgsom hebt voldaan en niet de boete zelf. Deze betaling kan namelijk anders worden opgevat als een betaling van de boete, wat als gevolg heeft dat jij hier niet meer tegen in beroep kan. Is je beroep succesvol? Dan krijg jij de waarborgsom terug.
Eerlijkheid duurt het langst
Wanneer je de boete besluit niet te betalen en je gaat niet in beroep, wordt de boete onherroepelijk. De boete mag dan ook in Nederland worden geïnd. Vaak wanneer je een boete binnen hebt als gevolg van een tripje in het buitenland, zeggen mensen weleens dat je de boete gewoon niet moet betalen. De reden dat men denkt dat dit een oplossing is, is omdat het de buitenlandse overheid vaak meer kost om de boete in Nederland te incasseren, dan dat de boete hen oplevert. Pas hier echter wel mee op! Je naam kan door het niet betalen van de boete worden opgenomen in het opsporingsregister. Zo kan je bijvoorbeeld bij een grenscontrole, verkeerscontrole of zelfs als je het vliegtuig ergens heen pakt, alsnog het bokje zijn. En ja, ook in het buitenland betekent wanbetaling = extra kosten.
Rijontzegging tot de grens
Een aantal landen, waaronder ook Duitsland, hanteren de regel dat na bepaalde overtredingen automatisch een rijverbod wordt opgelegd. Dit rijverbod is vervolgens alleen gelding in het land waarin deze is opgelegd. Wanneer jij een boete hebt behaald in Duitsland en je hebt een rijverbod opgelegd gekregen, is het verstandig om je medereiziger Duitsland uit te laten rijden. Na het passeren van de Nederlandse grens mag jij weer onbezorgd achter het stuur kruipen.
Heb jij een (onterechte) boete ontvangen uit het buitenland? Ben je hiertegen in beroep gegaan maar is het beroep – naar jouw mening onterecht – afgewezen?