• 088 - 833 88 88
  • Gratis en vrijblijvende intake
  • 7 dagen per week 08:00 - 22:00

Gelukkig ongehuwd?

Gelukkig gehuwd

CD van jou, CD van mij

Als verliefd stel zullen jullie samen het nieuwe huis inrichten waarbij de toekomst plannen worden besproken, maar jullie zullen niet de plannen bespreken over het mogelijk uit elkaar gaan. Wie krijgt de woning of wordt deze verkocht en van wie is de inrichting op het moment dat jullie uit elkaar gaan? Op het moment dat jullie wel besluiten om uit elkaar te gaan, zal jullie communicatie anders verlopen dan tijdens het inrichten. Het lijkt logisch dat je terugkrijgt wat je ooit hebt gekocht, maar je zult niet alles na al die tijd kunnen achterhalen. Op deze problemen te voorkomen, is het verstandig om, net als bij gehuwden, bepaalde afspraken zwart-op-wit te zetten. Een notaris kan je hierbij helpen, maar mocht je juist bewust hebben gekozen voor geen juridische bemoeienis, kunnen deze afspraken ook op papiertje worden geschreven met de handtekening van jullie beiden.

Het ouderschap automatisch, of niet?

Als ongehuwde ouders met kinderen dien je meer stappen te zetten dan gehuwden met kinderen. In de wet is namelijk bepaald dat een echtpaar automatisch wordt gezien als de ouders van het kind dat binnen dat huwelijk wordt geboren. Dit is niet op het moment dat men niet gehuwd is. De moeder staat echter wel altijd vast, vanwege de geboorte. De vader dient dan het kind te erkennen bij een Ambtenaar van de burgerlijke stand. Hiervoor dient toestemming van de moeder gegeven te worden. Indien je geen toestemming van de moeder krijgt? Dan heb je een mogelijkheid om vervangende toestemming bij de rechtbank te vragen.

Gezag over het kind aanvragen

Zoals het erkennen van kinderen, is het aanvragen van gezag ook anders bij gehuwden dan ongehuwden ouders. Als je gezag hebt, dan mag je beslissingen nemen voor je kind, zoals welke woonplaats hij/zij staat ingeschreven of naar welke school hij/zij gaat. De moeder krijgt net zoals het moederschap automatisch ook het gezag over het kind. Als de vader niet met de moeder gehuwd is, moet hij dit gezag ook aanvragen. Een logische gedachte is dat er automatisch gezag is, nadat de vader het kind heeft erkend. Dit is helaas niet. Ook het gezag dient, met toestemming van de moeder, apart aangevraagd te worden. Dit kan tegenwoordig eenvoudig met je Digi-D.

Alimentatie

Er werken tegenwoordig nog steeds veel vrouwen niet, of parttime, om voor de kinderen te zorgen. De kinderen zelf zijn te jong om voor zichzelf te zorgen en zijn afhankelijk van hun ouders. Als je als ongehuwden uit elkaar gaat, heb je geen recht op partneralimentatie. De kinderalimentatie zal ook niet automatisch verplicht zijn, als de vader het kind niet heeft erkend. Maak dus, net zoals over de goederen, vergelijkbare afspraken over alimentatie als dat de wet heeft geregeld voor gehuwden. Daarmee voorkom je dat degene die voor de kinderen heeft gezorgd, geen inkomen heeft indien jullie besluiten om uit elkaar te gaan.

Plaats direct je vraag