• 088 - 833 88 88
  • Gratis en vrijblijvende intake
  • 7 dagen per week 08:00 - 22:00

Iets mis gegaan tijdens een ivf traject? Een advocaat kan je helpen.

Iets mis gegaan tijdens een ivf traject? Een advocaat kan je helpen.

Ivf-behandeling

Zangzaad

Eind vorig jaar zijn in Utrecht verkeerde zaadcellen gebruikt bij de bevruchting van 26 vrouwen. Als gevolg daarop is het ivf-laboratorium in Utrecht voor een maand gesloten. Sinds twee maanden is de kliniek weer open (bron: NOS, 2017).

Heb jij een ivf-behandeling gepland en wil je, uit voorzorg, weten wat voor stappen je kan ondernemen in het geval je behandeling misgaat? Lees dan verder.

Better safe than sorry

In Utrecht zijn bij 26 paren de verkeerde zaadcellen gebruikt omdat aan een medisch instrument nog zaad was blijven hangen van de vorige behandeling. UMC Utrecht gaf destijds aan dat de kans klein was dat het kindje niet de juiste biologische vader zou hebben. Dit omdat het zaad van de juiste vader in dit geval overheersend in aantal was. Maar, zoals we weten, een ongeluk zit in een klein hoekje.

Italiaanse stijl

Utrecht is namelijk niet de eerste plek waar dit gebeurt. In de jaren 90 werd in Italië een ivf-baby geboren met een ernstige afwijking, die niet van de moeder, maar ook niet van de vader van het kindje kon komen. Na een vaderschapstest bleek vervolgens dat het kind helemaal niet van de vader was. De Italianen hebben dit echter, niet zoals de Utrechtenaren, netjes verteld, maar hebben hun slordigheden verzwegen.

Wanneer je zeker weet dat het mis zit: in 1993 kreeg een blank echtpaar en donkere tweeling als gevolg van een fout in het toenmalige Academisch Ziekenhuis te Utrecht (bron: NOS, 2016).

Integriteitscrisis

Vervolgens is natuurlijk de vraag: wat kun je doen en wat kun je vorderen nadat jou zoiets is overkomen? Allereerst is het zo dat jij je lot in handen van de artsen legt. Je geeft ze jouw vertrouwen en zij schaden dat vertrouwen. Als paar, maar ook zeker als vrouw, geeft dat een zekere aantasting van je integriteit. Je hebt dan negen maanden een kind bij je gedragen en gebaard wat niet van jouw man is. De schade die jij als gevolg hiervan lijdt kan jij verhalen op het ziekenhuis. Wanneer jij een advocaat in de arm neemt gespecialiseerd in het gezondheidsrecht kan jouw advocaat tezamen met jou de hoogte van deze schadepost bepalen. In de vorm van een brief of een procedure kan je advocaat voor jou het ziekenhuis aansprakelijk stellen en de schade vorderen.

Onderhoudskosten

Ten tweede is van belang wat de relatie is tussen jou en je partner. In een huwelijk in Nederland is het zo dat wanneer jullie getrouwd zijn, je kind vanzelf door jou erkend wordt. Wanneer jullie relatie niet juridisch vastligt, moet je actie ondernemen om het kind te erkennen. Zijn jullie getrouwd, dan is het kind vanzelf van jullie beiden, of het kind nu het juiste DNA heeft of niet. Zijn jullie niet getrouwd en komen jullie erachter dat het kindje niet het juiste DNA heeft, dan kan het zijn dat je man het kindje niet wil erkennen en hij daarmee afstand neemt van het kindje. Als gevolg van de fout van de kliniek moet de moeder dan alleen opdraaien voor de onderhoudskosten. Het deel van de onderhoudskosten dat is weggevallen omdat de partner het kind niet erkend (de helft) kan daarom verhaald worden op het ziekenhuis. Je advocaat kan ervoor zorgen dat het ziekenhuis voor deze kosten op moet draaien.

Maakt het ziekenhuis een dergelijke fout, dan kan dit voor het ziekenhuis flink in de kosten gaan lopen. Ben je van mening dat het ziekenhuis een fout heeft gemaakt bij de ivf, dan is het van belang dat je zo snel mogelijk een advocaat in de arm neemt. Je advocaat gezondheidsrecht kan tezamen met jou alle schade die je geleden hebt verhalen bij het ziekenhuis.

Klik hier voor een advocaat gespecialiseerd in het gezondheidsrecht. »»