• 088 - 833 88 88
  • Gratis en vrijblijvende intake
  • 7 dagen per week 08:00 - 22:00

Meneer de inbreker op camera en nu publiceren! Mag dat?

Meneer de inbreker op camera en nu publiceren! Mag dat?

Meneer de inbreker op camera en nu publiceren! Mag dat?

Lees ook: Gebruikt iemand jouw foto’s zonder toestemming? Een advocaat biedt hulp!

Houd de dief!

Wanneer je een camera voor je deur hebt hangen, heb je beelden van degene die jouw huis onrechtmatig is binnengedrongen. Wanneer je niet weet wie deze inbreker is en de politie er ook niet achter komt, nadat je aangifte hebt gedaan, is het natuurlijk verleidelijk de beelden op internet te zetten. Op die manier kan de dader zo snel mogelijk opgespoord worden. Er is vast wel iemand die de dader herkent. Dit mag helaas niet! Alleen justitie en de politie mogen beelden van beveiligingscamera’s of smartphones online zetten met als doel een dader op te sporen. Particulieren mogen dit wettelijk gezien niet doen.

Onschuldpresumptie

In Nederland ben je pas een dader als de rechter je heeft veroordeeld. Je bent onschuldig tot het tegendeel is bewezen. Door iemand open en bloot op het internet te zetten wordt diegene eigenlijk al veroordeeld voordat de rechter überhaupt naar het dossier en het voorval heeft kunnen kijken.

Extra oren en ogen

De minister van Veiligheid en Justitie heeft bepaald dat het inderdaad wel zijn voordelen heeft om ‘extra oren en ogen’ in te zetten door middel van het plaatsen van camerabeelden op internet. Hierdoor kan de pakkans van daders toenemen. Daarom heeft hij een wetsvoorstel voorgesteld waarbij het gebruik van camerabeelden die gemaakt zijn door particulieren en bedrijven voor opsporingsdoeleinden, dus jouw eigen camerabeelden, wordt verruimd. Het gevolg van dit wetsvoorstel is dat je jouw eigen camerabeelden van strafbare feiten op internet mag zetten. Bijvoorbeeld van een inbraak bij je huis wat is opgepikt door je beveiligingscamera of een vernieling die je gefilmd hebt met je smartphone.

Zwarte balkjes

Er zitten wel een paar voorwaarden aan het online zetten van de camerabeelden. Je mag de beelden namelijk alleen online zetten wanneer het gaat om een strafbaar feit zoals diefstal, inbraak of vernieling, het feit duidelijk zichtbaar is op de camerabeelden, je van tevoren aangifte hebt gedaan en deze beelden met de politie hebt gedeeld, de identiteit van de verdachte nog onbekend is en de andere personen in het beeld niet herkenbaar in beeld komen. Dat wordt dus een klusje video editen met zwarte balkjes, als je het op een openbare plek hebt gefilmd.

Youtube-famous

Op dit moment is het dus nog niet mogelijk om foto’s en filmpjes van een diefstal online te zetten, maar moet je dit aan de politie overlaten. Die mogelijkheid gaat er echter wel komen. Wanneer je toch besluit de foto’s en filmpjes online te zetten kan het zijn dat de verdachte hier veel nadeel aan ondervindt. De onlinebeelden zullen verdachten blijven achtervolgen, ook als de verdachte vrijuit gaat. Daarnaast kan de rechter ook stellen dat de media-aandacht door de foto’s en filmpjes de dader zo heeft gestraft, dat in de strafmaat hier rekening mee wordt gehouden.

Is bij jou thuis ingebroken en heb je dit op camera staan? Doe dan aangifte bij de politie en deel de camerabeelden met hen. Een advocaat kan tezamen met jou een dossier opstellen voor de politie.

Klik hier voor een ervaren strafrechtadvocaat. »»