Zoek jij de laatste restjes sneeuw op deze meivakantie? Lees dan: Met schade terug van wintersport? Hier heb je recht op!
Wat vergoedt je reisverzekering?
Wanneer je een reisverzekering hebt afgesloten ben je verzekerd tegen materiële schade die je tijdens je reis maakt, zoals bagage, en persoonlijke schade die je tijdens je reis oploopt (letselschade). Op deze manier lijkt het alsof je alle schade die je tijdens je reis maakt op de reisverzekeraar kunt verhalen. Dit is echter niet zo. Wij vertellen je wat je wel, maar ook wat je niet vergoed krijgt van je reisverzekeraar.
Uitsluitingsgronden
In de verzekeringspolis zelf kunnen een aantal uitsluitingsgronden staan wanneer je verzekeraar niet zal uitkeren. Om te checken of je voor alles verzekerd bent waarvoor je verzekerd wilt zijn, is het verstandig de polis er nog even op na te slaan. Ook wanneer je een claim wilt indienen kan het helpen deze uitsluitingsgronden even te bekijken. Aan de hand hiervan kun je besluiten hoe je jouw claim gaat opstellen om ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk onenigheid met de verzekeraar komt. Een advocaat gespecialiseerd in het verzekeringsrecht kan je hierbij helpen.
Aangifte doen
Ben je bestolen en wil je dit op de verzekeraar verhalen? Wanneer je spullen gestolen zijn en je deze schade op de verzekeraar wilt verhalen, moet je in het vakantieland zelf aangifte doen van diefstal. Wanneer je dit niet doet is het niet mogelijk om een claim in te dienen en zal de verzekeraar dus niet uitkeren. Word je bestolen op het vliegveld onderweg naar huis en moet je het vliegtuig halen? In zo’n uitzonderlijk geval kan je aangifte doen in Nederland.
Alleen spoedeisende hulp
Wanneer je tijdens je vakantie lichamelijke schade hebt en je per direct naar het ziekenhuis moet, zal je reisverzekering hiervoor de kosten vergoeden. Dit geldt alleen wanneer sprake is van spoedeisende zorg. Een gewoon tandartsbezoekje zal niet vergoed worden. Daarnaast krijg je ook geen vergoeding voor bestaande aandoeningen. Heb je diabetes en ben je jouw insuline vergeten? Dan zal je zelf voor die kosten op moeten draaien. Heb je echter op de een of andere (spoedeisende) manier ineens meer insuline nodig, of is je oude insuline tezamen met je bagage gestolen, dan geldt dat de reisverzekeraar je insuline wel moet vergoeden.
Onenigheid over het bedrag
Wanneer de verzekeraar je claim voor, bijvoorbeeld, je gestolen telefoon besluit uit te keren, zal de verzekeraar enkel de dagwaarde van de telefoon uitkeren. Dit is dus niet het bedrag waarvoor je telefoon nu in de schappen ligt. Let op: dit geldt alleen bij elektronica wat ouder is dan één jaar. Wanneer je elektronica jonger dan één jaar is geldt dat de dagwaarde gelijk is aan de nieuwwaarde. Helaas wisselt het dan weer per verzekeraar hoeveel er maximaal wordt uitgekeerd. Verschillende verzekeraars hanteren bedragen tussen de 300 en 600 euro. Hierbij wisselt het ook nog of je wereld- of Europadekking hebt.
Skiën in Aspen of chillen in Zuid-Frankrijk
Zoals hiervoor al vermeld maakt het uit of je wereld- of Europadekking hebt. Let altijd op dat je jouw werelddekking aanzet wanneer je buiten Europa besluit op vakantie te gaan. Daarnaast moet je ook altijd kijken naar wat je van plan bent te gaan doen op je vakantie. Ga je extreme sporten doen, dan moet je hiervoor een extra dekking afsluiten. Sommige reisverzekeringen hebben dit standaard in hun pakket zitten, maar in sommige gevallen moet je dit extra afsluiten.
Verantwoord met je spullen omgaan
Je moet zelf natuurlijk ook goed voor je spullen zorgen. Dat je een reisverzekering hebt afgesloten betekent namelijk niet dat je onverantwoord met je spullen kan omgaan. Heb je jouw tas onbeheerd ergens achtergelaten of heb je jouw waardevolle spullen niet in je handbagage gestopt maar in je koffer, dan kan de verzekeraar besluiten niet uit te keren.
Te diep in het glaasje gekeken
Een slokje te veel op vannacht? Wanneer je telefoon kapot is gegaan, nadat hij een duikje in je bierglas heeft gemaakt na een lange nacht, zal de verzekeraar je schade niet vergoeden. Dit is roekeloos gedrag waarvoor je verzekeraar niet zal uitkeren. Let hierop wanneer je jouw verzekeringsclaim indient. CIS register Pas ook op wanneer je vaak schade hebt tijdens je vakanties en daarom vaak claims indient bij de verzekeraar. Je verzekeraar kan ervoor kiezen de premies van zogenoemde ‘veelclaimers’ te verhogen. Reaal kondigde bijvoorbeeld al aan om de premie van veelclaimers te verhogen met wel 100 procent. Ook kan het zijn dat wanneer je een veelclaimer bent, je claims extra goed onderzocht worden. Wordt ergens een fout ontdekt of wordt je verdacht van verzekeringsfraude, dan kan je op een zwarte lijst geplaatst worden. Wanneer je op deze lijst staat, is het erg moeilijk om ergens nog een verzekering af te sluiten (voor een normale premie).
Dossier
Wanneer je schade hebt, door bijvoorbeeld een overval in je hotelkamer, is het van belang dat je bewijs hiervan hebt wanneer je aangifte doet of wanneer je jouw claim indient. Maak daarom foto’s en noteer wanneer alles is gebeurd. Foto’s en verklaringen van anderen en jezelf kunnen een duidelijk beeld scheppen van wat is gebeurd.
Heb je een conflict met je reisverzekeraar? Wil je reisverzekeraar niet uitkeren en is dat, op basis van het bovenstaande, niet gegrond? Via ons kun je een advocaat gespecialiseerd in verzekeringen en het verzekeringsrecht in de arm nemen, die ervoor zorgt dat je verzekeringsclaim voldaan zal worden.