Hoger beroep
In Nederland kan je tegen een uitspraak van de rechtbank (de rechter in eerste aanleg) in hoger beroep bij het Gerechtshof. Wanneer je in hoger beroep gaat tegen de bestuursrechter zal je in hoger beroep moeten gaan bij de Centrale Raad van Beroep, het College van Beroep voor het bedrijfsleven of de Raad van State. In hoger beroep wordt je zaak opnieuw inhoudelijk behandeld. Er wordt door de rechter gevraagd om een nieuw oordeel te geven in een rechtszaak. De rechter bekijkt de zaak dan helemaal opnieuw. Dit betekent dat je uitspraak gunstiger, maar ook ongunstiger kan uitvallen. Je kunt bij het hoger beroep ook nog extra processtukken overleggen.
Doorproduceren loont
Uit een onderzoek van het ministerie van Veiligheid en Justitie blijkt dat doorproduceren vaak loont. Zij onderzochten zo’n 23.000 zaken. Hierbij ging het vooral om ernstige misdrijven, zoals verkrachting, moord en mishandeling. Omdat de strafmaten daar hoger zijn gaan verdachten daarbij ook sneller in hoger beroep. In 35 procent van de gevallen waar in hoger beroep werd gegaan, ging de straf omlaag. In 51 procent van de gevallen bleef de straf gelijk en in 14 procent van de gevallen werd besloten dat verdachte langer achter de tralies moest blijven dan in eerste instantie uitgesproken was. Uit het onderzoek bleek daarnaast dat mensen die eerst een minder hoge straf hadden, bijvoorbeeld een onvoorwaardelijke taakstraf of een boete, ook in hoger beroep beter af waren.
Hogere werkdruk = lagere straf
Een reden hiervoor? De rechterlijke macht in Nederland heeft het heel druk. Besluit je vandaag in hoger beroep te gaan, dan heb je geluk als je volgend jaar een keer bij de rechter mag zitten, als het niet langer duurt. Laat jij als verdachte in de tussentijd zien dat jij je keurig kan gedragen, dan houdt de rechter hier in de strafhoogte rekening mee. Als gevolg zal je straf lager uitvallen (bron: AD, 2017).
De vinger op de zere plek leggen
Daarnaast is het zo dat je na een uitspraak in eerste aanleg precies weet waar de rechter op let en waarom de rechter vindt dat jij een bepaalde straf verdient. In hoger beroep kunnen jij en je advocaat je zaak veel gerichter voorbereiden. Je weet precies wat je extra moet benadrukken om voor eventuele strafvermindering te kunnen zorgen. Je kunt die punten verder beargumenteren en uitvechten door bijvoorbeeld getuigen of experts in te schakelen (bron: AD, 2017). Zie je in je zaak in eerste aanleg, mogelijkheden om bepaalde punten van tafel te kunnen vegen door dit nog extra te beargumenteren? Schroom dan niet en ga in hoger beroep.
Een voorbeeld is de zaak van politieman Ronald V. Hij kreeg in 2015 van de rechtbank twee jaar celstraf omdat hij de bijrijder van een vluchtende crimineel doodschoot. In hoger beroep werden extra getuigen opgeroepen, omdat uit de uitspraak van de rechtbank bleek dat het gebrek hieraan een probleem vormde. Het hielp. In hoger beroep werd de celstraf van tafel geveegd (bron: AD, 2017).
Heb jij een uitspraak gekregen van de rechter waar je het niet mee eens bent? Of ben je naar aanleiding van het bovenstaande verhaal van mening dat je zaak kans heeft in hoger beroep? Schakel dan via ons een advocaat in en vecht die uitspraak aan. In ons bestand zitten advocaten werkzaam in elk mogelijk rechtsgebied.