• 088 - 833 88 88
  • Gratis en vrijblijvende intake
  • 7 dagen per week 08:00 - 22:00

Dierenrecht

Dierenrecht

Je hond heeft iemand gebeten en je wil weten hoe het werkt met bijvoorbeeld aansprakelijkheid? Hieronder meer informatie.

Plaats je opdracht hier en een ervaren advocaat zal je helpen. »»

Advocaat Dierenrecht

Dierenrecht en advocaat

Je kunt in veel verschillende situaties in conflict komen met de eigenaar van een dier. Bijvoorbeeld doordat je bent gebeten door een hond. Dat is een vervelende gebeurtenis voor zowel het slachtoffer als de eigenaar van het dier. Het dierenrecht bestaat uit delen van het consumentenrecht, goederenrecht, aansprakelijkheidsrecht, strafrecht en bestuursrecht. Er kunnen bijvoorbeeld vragen ontstaan rondom de aansprakelijkheid en schade veroorzaakt door het dier. Bijvoorbeeld indien er schade ontstaat door agressieve dieren. Ook kan er bij de koop en verkoop van een dier een conflict ontstaan rondom de gezondheid van het dier. Of er bestaat onduidelijkheid over wie de eigendom over het dier heeft, hetgeen onderdeel is van het goederenrecht. Dieren zijn voor de wet gelijk aan zaken, maar toch voelt dit in de praktijk voor de meeste mensen anders. Eigenaren zijn vaak erg gehecht aan hun dier. Zij beseffen zich vaak niet dat je te maken krijgt met diverse wetten en regels als je een dier aanschaft. Het is handig om te weten wat je kunt doen als jouw dier vermist of gestolen is, een ander jouw dier vindt of jouw dier schade veroorzaakt. Ook zijn er diverse wetten en regels omtrent de koop en verkoop van zaken en dus ook bij dieren.

Als eigenaar ben je vaak emotioneel betrokken bij jouw huisdier. Indien er een probleem ontstaat rondom jouw huisdier, is het belangrijk om tijdig in actie te komen en een advocaat in te schakelen. Een advocaat kan bijvoorbeeld een procedure starten om ervoor te zorgen dat jij jouw dier zo snel mogelijk terug hebt. Wij hebben advocaten met kennis van zowel het consumentenrecht, het goederenrecht als het aansprakelijkheidsrecht. Onze advocaten kennen het wettelijke systeem dat aan jouw zaak ten grondslag ligt en zijn op de hoogte van de jurisprudentie. Hun kennis en ervaring kan ervoor zorgen dat het conflict zo snel mogelijk is opgelost. Wij van advocaatzoeken.nl maken bovendien altijd persoonlijk kennis met onze advocaten, waardoor wij goed kunnen beoordelen welke advocaat het beste bij jou past.

Consumentenrecht

Het consumentenrecht regelt de rechten en plichten van consumenten en beschermt de consument. Deze regels zijn te vinden in artikel 7:1 t/m 7:50 van het Burgerlijk Wetboek. Er gelden speciale regels wanneer je als consument iets koopt. Bij de koop en verkoop van dieren krijg je dus te maken met het consumentenrecht. Een dier wordt voor de wet gelijk met een zaak. Een koop van een dier wordt dus wettelijk gezien gelijk gesteld met de koop van een product, zoals een wasmachine.

Voorbeeld
Leonie koopt een hondje via een fokker en is daar dol blij mee. Al snel blijkt dat het hondje ongeneselijk ziek is. Ze zal het moeten laten inslapen. Leonie is boos en stelt dat de fokker haar geen gezond hondje heeft verkocht, terwijl ze dat wel had mogen verwachten. Als het hondje bij de verkoop al ziek was, dan zal de fokker veroordeelt kunnen worden tot het betalen van bijvoorbeeld de dierenartskosten.

Goederenrecht

Het dier is wettelijk gezien gelijk aan een zaak of een goed. Je kunt dus ook te maken krijgen met het goederenrecht. Van belang bij het goederenrecht is de vraag bij wie het eigendom ligt. Wat als je een dier vindt? Mag je het dier dan houden? Kan je jouw eigendom nog terughalen? En wie is de eigenaar als een dier gestolen is en daarna wordt doorverkocht?

Voorbeeld
Nellie heeft konijn gekregen van haar ouders. Op een zonnige dag laat Nellie het konijn in de tuin lopen. Er staat een hek om de tuin heen, maar toch weet het konijn te ontsnappen. Gerard vindt het konijn langs de kant van de weg. Gerard is houder en bezitter, maar nog geen eigenaar. Als de eigenaar het konijntje komt ophalen, dan moet hij het afgeven.

Aansprakelijkheidsrecht

Soms doet een ander iets waardoor je schade lijdt. Het uitgangspunt is dat een ieder zijn eigen schade draagt, tenzij er een wettelijke grond is om de schade op iemand anders af te wentelen. Het aansprakelijkheidsrecht regelt wie en wanneer een schadevergoeding betaald moet worden. Ook dieren kunnen schade toebrengen aan een ander. Een hond bijt iemand of een paard gooit iemand van zijn rug. Als je een huisdier hebt, dan ben je aansprakelijk voor de schade die dat dier aanricht. Ook bij aansprakelijkheid en schade door dieren kunnen er dus vragen ontstaan over het al dan niet betalen van een schadevergoeding. Onder andere bij agressieve dieren. 

Voorbeeld
Lisa neemt haar paard mee naar de manege om een les te volgen. Op een gegeven moment wisselt iedereen in de les van paard. Het lukt Irma, die op het paard van Lisa zit, niet om het paard van Lisa onder controle te houden. Ze valt van het paard en het paard loopt over haar heen. Ze heeft een ernstige breuk en kan waarschijnlijk niet meer volledig herstellen. Irma stelt Lisa aansprakelijk voor de schade.

Strafrecht en bestuursrecht

Bij agressieve dieren kan er onder omstandigheden ook strafrechtelijk en bestuursrechtelijk worden opgetreden. De burgemeester en het Openbaar Ministerie zijn verantwoordelijk voor de veiligheid en openbare orde in de samenleving. Indien de veiligheid en openbare orde in het geding zijn, zoals bij agressieve dieren het geval kan zijn, zullen zij moeten optreden. Bijvoorbeeld door voorwaarden te stellen aan de eigenaar van de hond (muilkorf), een geldboete op te leggen of de hond in beslag te nemen.

Voorbeeld
Ria loopt naar haar auto als zij haar buurvrouw tegenkomt. De hond van de buurvrouw staat in de buurt al niet zo goed bekend en voor Ria het door heeft wordt zij door de hond aangevallen. Ze raakt ernstig gewond en doet aangifte bij de politie. Dit kan leiden tot inbeslagname van de hond.

Wat kost een advocaat gespecialiseerd in dierenrecht?

Het inwinnen van juridisch advies en het starten van een juridische procedure kost geld en kan lang duren. Toch kun je soms niet anders om te krijgen waar je recht op hebt. Om een goed resultaat te behalen is het vaak verstandig om een advocaat in te schakelen. Het uur tarief van een advocaat kan sterk variëren. De advocatuur kent geen vaste tarieven. Je kunt dus samen met jouw advocaat afspraken maken over de kosten. Meestal zijn de kosten van een advocaat afhankelijk van het aantal gewerkte uren.

Soms kom je in aanmerking voor gefinancierde rechtsbijstand. Dit is overheidssteun in de advocaatkosten en wordt ook wel een toevoeging genoemd. Je moet vaak wel nog een eigen bijdrage betalen. Hoe hoger jouw inkomen, hoe hoger de eigen bijdrage.

Onderstaande kopjes geven nadere toelichting op het dierenrecht:

Moet je een procedure starten of wil je advies van een advocaat? Klik hier om je verhaal te doen en wij brengen je in contact met een gespecialiseerde advocaat. »»