• 088 - 833 88 88
  • Gratis en vrijblijvende intake
  • 7 dagen per week 08:00 - 22:00

Alles wat verhuurders je niet vertellen

Alles wat verhuurders je niet vertellen

Alles wat verhuurders je niet vertellen

Lees ook: 7 tips om je huurprijs direct te verlagen.

Recht op privacy

Een hele voor de hand liggende is dat je exclusief recht hebt op woonruimte en privacy in die woonruimte. Dit houdt dus ook in dat je huurbaas niet zomaar je woning mag betreden, ondanks dat het zijn pand is. Komt de verhuurder te pas en te onpas binnen, of staat er soms ineens een monteur in je huis zonder dat de verhuurder dit heeft aangekondigd? Dan word jij in je woongenot gestoord, wat aangemerkt wordt als een gebrek aan het gehuurde. Wanneer je in je woongenot wordt gestoord heb je recht op vermindering van je huurprijs.

Reparatie

Als huurder heb je recht op een normaal woongenot. Afgebladderde verf op de buitenkant van het huis, kapotte armaturen, niet werkende sloten en een half gelegde oprit horen daar dus niet bij. Voor kleine reparaties zal je zelf de handen uit de mouwen moeten steken. Hierbij kun je denken aan een schroefje vast zetten of een peertje vervangen. Voor grote reparaties kun je echter je huurbaas aansprakelijk stellen. Ook voor het bestrijden van ernstig ongedierte zoals houtworm, kun je de verhuurder bellen. Repareert de verhuurder het gebrek niet? Dan heb je recht op verlaging van de huurprijs.

Nieuwe meubels

Heb jij een gebrek in je huis en als gevolg daarvan schade aan je persoonlijke spullen? Hierbij kan je denken aan een zware storm, waardoor het dak kapot is gegaan. Wanneer de verhuurder heeft nagelaten het dak te repareren kan het dak gaan lekken. Als gevolg hiervan kun jij waterschade hebben aan je meubels. In zo’n geval is je huurbaas hier aansprakelijk voor en heb jij recht op schadevergoeding van je huurbaas.

Huurcommissie

Als huurder heb jij recht op bescherming via de huurcommissie. Vermoed je dat je teveel huur betaalt? Dan kun je naar de Huurcommissie stappen. De Huurcommissie is een onafhankelijke partij die checkt of je huurprijs niet te hoog is en die daarnaar informeert, adviseert en uitspraak doet over jouw huurprijs en bijvoorbeeld de servicekosten van je huurwoning.

Met de huizengekte van dit moment in grote steden als Utrecht en Amsterdam schieten de huurprijzen de hoogte in. De gemeenten Utrecht en Amsterdam treden hiertegen op door de huurprijzen in de vrije sector te begrenzen. Ook mag je verhuurder de huurprijs jaarlijks niet meer verhogen dan de inflatie (bron: website gemeente, 2017). Meer steden en dorpen hanteren een bovengrens voor huurprijzen. Check dus altijd de website van jouw gemeente om te controleren of je niet teveel huur betaald. Negeert je huurbaas deze regels? Een advocaat kan er met jou voor zorgen dat je huurbaas de huurprijs moet verlagen.

Bescherming

Als huurder van een woonruimte heb je recht op huurbescherming. Huurbescherming houdt in dat je niet zomaar je woning uit gezet kan worden. Dit geldt ook wanneer je slechts huurgenot voor een bepaalde huurperiode hebt afgesproken en die periode verstreken is. Ook het verkopen van de woning biedt geen grond om jou op straat te zetten. De verhuurder moet aan jou de huur opzeggen en daarbij een geldige reden geven. Wanneer jij met de verhuurder onderling een huurovereenkomst bent aangegaan en dit voor het gemak niet zwart op wit hebt gezet, geldt de huurbescherming ook. Een huurovereenkomst kan namelijk ook mondeling worden afgesproken.

Koop breekt geen huur

We zeiden het hiervoor al: als huurder heb je recht op huurbescherming, wat ook geldt bij het verkopen van de woning. Verkoopt je huurbaas het huis? Dan mag jij als huurder in het huis blijven zitten. In de Nederlandse wet staat namelijk expliciet dat koop geen huur breekt. Pas wanneer jij akkoord gaat kan de nieuwe eigenaar van het huurcontract met jou af.

Een goede reden

Zonet gaven we al aan dat de verhuurder de huur alleen mag opzeggen met een wettelijke reden. Een wettelijke reden is bijvoorbeeld dat jij als huurder de huur niet betaalt of dat je ernstig overlast veroorzaakt. In zo’n geval geldt dat de verhuurder de huur minstens drie maanden van tevoren schriftelijk moet opzeggen. Voor elk jaar dat jij als huurder langer in de woning zit krijg je extra huurbescherming. Na drie jaar woongenot komt er voor elk jaar nog een maand extra opzegtermijn op, met een maximum van zes maanden. Let op: de huur stopt alleen als jij akkoord gaat met de opzegging. Ga je niet akkoord? Dan zal de verhuurder naar de rechter moeten stappen.

Ben je van mening dat één van bovenstaande rechten in jouw geval geschonden is? Of wil jij nog een keer extra naar je huurcontract laten kijken? Via ons kun je een professionele advocaat gespecialiseerd in het huurrecht in de arm nemen.

Klik hier voor een huurrechtadvocaat. »»