Modelcontract
Veel bedrijfsruimtes worden verhuurd met een huurovereenkomst waarin het zogenoemde ROZ-model is opgenomen. Dit is een model welke de aansprakelijkheid duidelijk regelt in de huurovereenkomst. Dit kan makkelijk zijn, maar valt vaak negatief uit voor de huurder. Wanneer dit model is opgenomen is het van belang dat je als huurder goed kijkt naar wat je nu precies in de huurovereenkomst afspreekt. Hierbij moet je specifiek kijken naar wat jij van plan bent te doen met het verhuurde.
Verantwoordelijkheidsgevoel
In het ROZ-model wordt het risico de verantwoordelijkheid voor het gehuurde en de verantwoordelijkheid voor het krijgen van de benodigde vergunningen gelegd bij de huurder. Het kan zijn dat je in het eerste opzicht denkt dat dit logisch is, want jij gaat het gehuurde gebruiken en als jij een café wil beginnen, kan je niet verwachten dat de verhuurder jouw alcoholvergunning gaat aanvragen.
Op weg naar de juiste bestemming
De hiervoor besproken bepaling houdt echter niet alleen het aanvragen van vergunningen in, maar ook de verantwoordelijkheid van gebruik van het verhuurde. Door de rechter is deze bepaling zo uitgelegd dat het onder het risico van de huurder valt of je het gehuurde mag gebruiken op de manier zoals jij wilt. Dit betekent dat het bestemmingsplan van het gehuurde in overeenstemming moet zijn met hetgeen jij met het gehuurde wilt doen.
Expliciete afspraken
In de praktijk wordt in zo’n huurovereenkomst ook de bestemming van het gehuurde afgesproken. In geval dat het ROZ-model wordt toegepast wordt vaak aangegeven dat het gaat om een bedrijfsruimte die verhuurd wordt dat uitsluitend gebruikt mag worden als, bijvoorbeeld, horeca-aangelegenheid. Op het eerste gezicht lijkt alles nu afgesproken. Jij mag het gehuurde alleen gebruiken als horeca-aangelegenheid, kan dit niet, dan kun je de verhuurder hierop aanspreken. Toch?
Verhuurderplicht
Niets is minder waar. De verhuurder heeft namelijk aan de hand van deze clausule met jou als huurder afgesproken dat jij het gehuurde huurt als bedrijfsruimte. Wanneer jij een ruimte huurt die kwalificeert als bedrijfsruimte, voldoet de verhuurder aan zijn plicht volgens het contract. Dat jij er geen horeca in mag beginnen omdat die bestemming niet in overeenstemming is met het bestemmingsplan, doet aan het huurcontract niets af. De verhuurder heeft zijn plicht gedaan en is in dat geval nergens voor aansprakelijk. En jij als huurder, zit vast aan het huurcontract.
Better safe than sorry
Ben je van plan een bedrijfsruimte te huren? Neem een advocaat die gespecialiseerd is in het huurrecht in de arm en laat deze goed naar het contract kijken. Daarnaast zal je advocaat het bestemmingsplan van het pand controleren, zodat je straks niet voor vervelende verassingen komt te staan als je het pand eenmaal huurt. Onze belangrijkste tip: check voor dat je gaat huren even het bestemmingsplan van het pand en laat je advocaat de huurovereenkomst checken. Komt deze blog te laat en heb je al een pand gehuurd dat je op een andere manier wilt gebruiken dan de bestemming van het pand? Zelfs dan kan een advocaat nog wat voor je betekenen, door de ‘gaten’ in het huurcontract op te sporen.