Lees ook: Iets mis gegaan tijdens een ivf traject? Een advocaat kan je helpen.
Anoniempje
Tot 2004 was het in Nederland wettelijk mogelijk om zwanger te worden van een anonieme donor. Dat is nu niet meer toegestaan. Veel kinderen zijn dan ook in het bezit van een zogenoemd donorpaspoort, waarop vermeld staat met behulp van welke donor zij verwekt zijn. Hiermee kunnen zij hun donor opsporen en eventuele halfbroers- en halfzussen. In 2014 bleek al dat met deze paspoorten in sommige gevallen gesjoemeld is.
Goed zaad
Gebleken is dat sperma uit de spermakliniek Bijdorp in Barendrecht grotendeels afkomstig was van een enkele donor: de oud-directeur van de spermakliniek. Hij was ervan overtuigd dat hij iets goeds deed, aangezien hij ‘goede genen’ bezat. Een zaak is aangespannen tegen de, inmiddels overleden oud-directeur, omdat de kinderen opheldering willen over de zaak. Ondanks dat de ‘vader’ van de kinderen is overleden laten de donorkinderen het er niet bij zitten. Er zijn nog steeds mogelijkheden om het DNA van de kinderen te vergelijken met dat van de overleden oud-directeur (bron: AD, 2017).
Onzorgvuldig handelen
Wanneer de rechter oordeelt dat het sperma inderdaad van de oud-directeur afkomstig is, is sprake van onzorgvuldig handelen door de kliniek, maar ook door de oud-directeur. De kliniek kan in zo’n geval aansprakelijk gesteld worden en om schadevergoeding worden gevraagd. Wanneer, zoals in bovenstaand geval, het handelen te wijten is aan een enkele persoon in die kliniek, kan die persoon ook aansprakelijk gesteld worden voor de schade.
Vals paspoort
De donorkinderen wisten dit niet en gingen van de informatie op hun donorpaspoort uit. Mede-donorkinderen die zij jarenlang als halfbroer of halfzus hadden gezien bleken geen broer of zus te zijn, ondanks dat sperma van dezelfde donor zou zijn gebruikt. Hieruit ontstaat grote traumatische schade voor de donorkinderen. Dit kunnen zij verhalen op de kliniek en de oud-directeur. Daarnaast is het zo dat een donorvader volgens de regels van de spermakliniek een donorvader slechts zes kinderen mocht verwekken. De oud-directeur had deze regel met waarschijnlijk zo’n 60 donorkinderen overschreden. Er is in strijd gehandeld met de regels van de kliniek zelf. Hiervoor kan de kliniek aansprakelijk gesteld worden.
Is er bij jou iets mis gegaan bij het donortraject? Of is er op een andere manier onzorgvuldig met jou en je belangen omgegaan door een kliniek? Tezamen met een advocaat kun je de kliniek of het ziekenhuis aansprakelijk stellen voor de schade die je als gevolg hiervan hebt geleden.