• 088 - 833 88 88
  • Gratis en vrijblijvende intake
  • 7 dagen per week 08:00 - 22:00

Waarom een advocaat kan helpen bij bedreiging.

Waarom een advocaat kan helpen bij bedreiging.

Lees ook: Word je gestalkt? Dit moet je doen!

Waarom een advocaat kan helpen bij bedreiging

Interpretatievrijheid

Voel jij je bedreigd? Niet elke vorm van bedreiging is echter strafbaar. Voor de vraag of sprake is van bedreiging is vereist dat de bedreiging bekend is bij degene die bedreigd wordt. Daarnaast is vereist dat degene die bedreigd wordt door die bedreiging redelijke vrees heeft gekregen dat hij het leven zou kunnen verliezen. Bedreiging met zogenoemde ‘eenvoudige mishandeling’ is daarom niet strafbaar. Het hangt hier echter wel af van de interpretatie van de bedreigde woorden. Bedreigd iemand je met het feit dat hij je gaat slaan? Dan valt dit niet onder bedreiging. De rechter heeft echter bedreiging van een politicus “dat hij hem wat aan zou doen” wel aangemerkt als een bedreiging. Het hangt dus heel erg af van hoe het geïnterpreteerd kan worden.

Facebookbedreiging

Bedreiging hoeft niet alleen op de ‘ouderwetse’ manier plaats te vinden, namelijk op straat, maar kan ook online. Word jij via social media, chat of e-mail lastiggevallen? Ook dan is sprake van bedreiging. De grootste meter waaraan jij kan zien of sprake is van bedreiging is het gevoel dat de bedreiging bij je opwekt. Het ‘geluk’ aan lastig worden gevallen online is dat je bewijs hebt. Zorg er dan ook voor dat je deze bewijsstukken bewaart. Vervolgens is het slim een advocaat in de arm te nemen. Een advocaat kan er met jou voor zorgen dat er een helder dossier opgesteld wordt aan de hand van de door jou verzamelde bewijsstukken.

Op de koffie bij de politie

Ben jij, op basis van je eigen gevoel en het bovenstaande, van mening dat je bedreigd bent? Dan kun je aangifte doen bij de politie. Zorg er hier al voor dat je een professionele advocaat hebt ingeschakeld. Deze kan met jou op een juiste manier je aangifte uiteenzetten. Hoe beter je aangifte in elkaar zit, hoe sneller de dader gevonden kan worden en ook bewezen kan worden dat er ook daadwerkelijk sprake is van bedreiging.

Gekoesterde wrok

Bedreiging komt het meest voor tussen ex-partners. Jaarlijks registreert de politie zo’n 21.000 gevallen van bedreiging en geweld tegen ex-partners. Ondanks dit grote aantal, blijkt het voor veel mensen toch moeilijk te zijn om aangifte te doen. Van de bedreigers die uiteindelijk worden veroordeeld, doet ruim de helft dit nog een keer. Van belang is dat alle dreigementen verzameld worden, zodat jij en de politie aan de hand hiervan een helder dossier uiteen kunnen zetten. Een advocaat kan je hierbij helpen.

Nepadres

Ben je bang dat je door aangifte te doen de bedreiger alleen maar bozer hebt gemaakt en ben je bang dat de bedreiger je hierdoor nogmaals zal lastigvallen? Dan kun je een domicilie adres aangeven bij de politie. Dit betekent wel dat je je eigen naam noemt, maar je geeft hierbij niet je werkelijke adres. Zo kan de bedreiger er nooit achter komen waar je woont. Dit is dan een postadres. Deze zal wel moeten bestaan, want op dit adres moeten de politie en het Openbaar Ministerie je wel kunnen bereiken.

Wetboek van Strafrecht

Bedreiging wordt in het Nederlandse Wetboek van strafrecht strafbaar gesteld. Het probleem met bedreiging is dat het niet altijd kan worden aangemerkt als een strafbare bedreiging. Om ervoor te zorgen dat wat jou is overkomen ook door de rechter als bedreiging wordt gezien is het verstandig een goede advocaat gespecialiseerd in het strafrecht in de arm te nemen.

Bedreigd met bedreiging

Sta jij aan de andere kant van dit verhaal en word jij, naar jouw mening, onterecht beschuldigd van bedreiging? De Nederlandse wet bepaalt dat bedreiging strafbaar is. De wet definieert echter niet alle verschillende vormen van bedreiging. Met een goede strafrechtadvocaat is het dus mogelijk dat de rechter inziet dat de ‘vorm’ bedreiging waar jij van wordt beschuldigd niet onder de noemer ‘bedreiging’ valt.

Achter slot en grendel

De hoogte van de straf voor bedreiging is heel erg afhankelijk van de soort bedreiging en hoe de bedreiging precies is gedaan. Wanneer bij de bedreiging bijvoorbeeld een wapen wordt gebruikt zal de straf veel hoger uitvallen. De maximumstraf voor bedreiging varieert van 2 tot 8 jaar of een geldboete van de vierde categorie (zo’n 20.000 euro). In de prakt De rechter kan hier bovenop nog oordelen dat de bedreiger ontzetting krijgt uit bepaalde rechten. Een voorbeeld hiervan is dat de rechter kan bepalen dat iemand na veroordeling van bedreiging bepaalde beroepen of ambten niet mag bekleden.

Ben jij bedreigd of heb jij iemand bedreigd en ben je nu op zoek naar een professionele advocaat? Klik hier voor een advocaat gespecialiseerd in het strafrecht.