Inkomstenbelasting
Je betaalt inkomstenbelasting over inkomsten uit werk, uit financiële belangen in een vennootschap en uit spaargeld en beleggingen. Het is belangrijk om op tijd je inkomstenbelasting aangifte te doen.
Plaats direct je vraag
Ik ben het niet eens met de aanslag van de inkomstenbelasting, wat nu?
Het kan zijn dat je het niet eens bent met de ontvangen aanslag, bijvoorbeeld omdat je iets bent vergeten in te vullen in de aangifte. In een dergelijk geval kan je in eerste instantie vaak gewoon de aangifte wijzigen en de gegevens die je bent vergeten in te vullen alsnog invullen. Soms is dit niet meer mogelijk. Dan kan je bezwaar maken. Bezwaar kan je echter alleen maken tegen een definitieve aanslag. Tegen voorlopige aanslagen kan geen bezwaar worden gemaakt. Je kunt in sommigen gevallen bezwaar maken door opnieuw je aangifte te versturen. In andere gevallen is het verstandig een advocaat in te schakelen die je kan adviseren over wat je het beste kunt doen.
Meer lezen over inkomstenbelasting en andere fiscale problemen? Lees het artikel fiscaal recht.
Mijn bezwaar tegen de aanslag van de inkomstenbelasting is afgewezen, wat kan ik doen?
Wanneer je bezwaar wordt afgewezen kan je in beroep gaan bij de belastingrechter. Wanneer je in beroep wilt gaan, schakel dan een advocaat in. Een advocaat kan je helpen bij het inzenden van een beroepschrift op de juiste manier. Dit vergroot de kansen dat het beroep wordt toegewezen. Het is belangrijk dat je het beroepschrift binnen zes weken nadat een uitspraak op je bezwaarschrift is gedaan verstuurt. Indien je te laat bent met het insturen van je beroepschrift kan je aanvoeren dat er sprake was van ‘bijzondere omstandigheden’ waardoor je het beroepschrift niet op tijd kon insturen. Een bijzondere omstandigheid kan bijvoorbeeld ziekte zijn.
Hoe weet ik of fiscaal partnerschap voordeliger is?
Wanneer aan bepaalde voorwaarden voldaan is kan je ervoor kiezen om samen met je partner fiscaal partnerschap toe te passen. In dit geval vul je samen de belastingaangifte in. Fiscaal partnerschap houdt in dat je de inkomsten van jou en je partner en de aftrekposten kunt verdelen. Fiscaal partnerschap is echter niet altijd voordeliger. Jullie inkomens worden gezamenlijk bekeken waardoor sommigen aftrekposten lager kunnen uitvallen, zoals bijvoorbeeld wanneer je zorgkosten wilt aftrekken.
Hoe weet ik voor welke aftrekposten ik in aanmerking kom?
Er zijn verschillende aftrekposten. Een aftrekpost is iets wat je van je inkomen mag aftrekken waardoor je over een lager bedrag belasting hoeft te betalen. Voorbeelden van aftrekposten zijn:
- Hypotheekrenteaftrek: Je kunt alleen rente aftrekken voor een hypotheek of lening die je gebruikt voor de aankoop van een eigen woning, verbouwing of onderhoud, afkoop van rechten van erfpacht, opstal of beklemming of voor de eenmalige financieringskosten. De rente van een lening kan van je inkomsten worden afgetrokken voor maximaal 30 jaar.
- Reiskosten: Als je in loondienst bent en met het openbaar vervoer naar je werk reist krijg je deze reiskosten vergoed wanneer je 10 of meer kilometer van je werk vandaan woont en minimaal één dag per week naar je werk gaat. Het maximumbedrag wat in 2021 wordt vergoed is €2.185 bij het gebruik maken van het openbaar vervoer voor 4 dagen per week of meer en een enkele reisafstand van 90 km of meer.
- Ziektekosten: Zorgkosten die je maakt voor jezelf en voor anderen die (tijdelijk) bij jou inwonen. Alleen specifieke zorgkosten worden vergoed. De gemaakte zorgkosten moeten wel boven een bepaald inkomensafhankelijk drempelbedrag uitkomen.
- Pensioenpremies: Als je zelfstandig bent en spaart voor een lijfrenteverzekering voor je pensioen kan je de premies aftrekken. Wanneer je in loondienst werkt kan je alleen premies aftrekken als er via je werkgever niet voldoende pensioen wordt opgebouwd.
Wanneer word ik gezien als ondernemer voor de inkomstenbelasting?
Als ondernemer moet je de winst die je hebt gemaakt vermelden bij de aangifte inkomstenbelasting. Het is gunstig om als ondernemer gezien te worden door de belastingdienst omdat je hierdoor voor meer faciliteiten en aftrekmogelijkheden in aanmerking komt. Wanneer ben je ondernemer voor de inkomstenbelasting? Enkele voorwaarden zijn:
- Er is sprake van een ondernemersrisico (aansprakelijkheid, geïnvesteerd vermogen, etc.);
- Sprake van (uitzicht op) winst;
- Er wordt tijd in de onderneming gestoken;
- Naar buiten toe uitstralen dat je ondernemer bent (reclame, website, uithangbord, etc.).