Motorrijtuigen en auto’s
Wanneer je een motorrijtuig in bezit hebt moet je daarover motorrijtuigenbelasting betalen. Het is belangrijk dat je de belasting op tijd betaalt om een conflict met de belastingdienst te voorkomen.
Plaats opdracht
Hoe bereken ik hoeveel motorrijtuigenbelasting ik moet betalen?
Motorrijtuigenbelasting moet worden betaald over voertuigen. Voorbeelden van voertuigen waarover motorrijtuigenbelasting moet worden betaald zijn:
- Personenauto
- Bestelauto
- Vrachtauto
- Motor
Hoeveel motorrijtuigenbelasting moet worden betaald verschilt per voertuig. Er zijn enkele factoren van belang bij de berekening van de motorrijtuigenbelasting:
- Het gewicht: Hiervoor geldt het ‘ledig gewicht’. Dit is het gewicht van het voertuig zonder passagiers en lading. Meestal staat dit op je kentekenbewijs. Soms staat op je kentekenbewijs het ‘massa rijklaar gewicht’ vermeld. Dit is het gewicht van het voertuig inclusief brandstof en de bestuurder van het voertuig. Wanneer je 100kg afhaalt van het massa rijklaar gewicht heb je het ledig gewicht van het voertuig.
- De brandstof: Bijvoorbeeld benzine of diesel. Voor voertuigen die rijden op diesel moet meer belasting worden betaald dan voor voertuigen die rijden op benzine.
- Milieuvervuiling: Hoe vervuilender een voertuig is hoe hoger de belasting die betaald moet worden.
- Provincie: De motorrijtuigenbelasting bestaat uit een rijksdeel en een provinciaal deel. Hoe hoog het provinciale deel is wordt per provincie bepaald. Het rijksdeel is voor iedereen hetzelfde.
Ik heb een naheffingsaanslag gekregen en een boete van de belastingdienst, wat nu?
Als je onjuist, te laat of helemaal geen motorrijtuigenbelasting betaalt dan krijg je een naheffingsaanslag. Wanneer je na het ontvangen van de naheffing niet betaalt dan kan de belastingdienst een boete geven. Deze boete kan hoog oplopen, probeer het dus niet zo ver te laten komen! Ben je het niet eens met een naheffing? Dan kan je bezwaar of zelfs beroep instellen.
Welke vrijstellingen van motorrijtuigenbelasting zijn er en kom ik hiervoor in aanmerking?
In een aantal gevallen kan het zo zijn dat een gereduceerd bedrag aan motorrijtuigenbelasting moet worden betaald of dat er sprake is van volledige uitzondering van de motorrijtuigenbelasting. Enkele voorbeelden van uitzonderingen zijn:
- Oldtimers:
Wanneer een motorrijtuig 40 jaar of langer geleden voor het eerst in gebruik is genomen hoeft er geen motorrijtuigenbelasting over te worden betaald. Voor autobussen en vrachtwagens geldt wel dat deze alleen in aanmerking komen voor een dergelijke vrijstelling als ze niet bedrijfsmatig worden gebruikt. - Invaliden:
Om voor deze vrijstelling in aanmerking te komen gelden strenge voorwaarden. Zo moet je kunnen aantonen dat het niet mogelijk is om je te voet, met het openbaar vervoer of met de fiets te verplaatsen. Daarbij mag het voertuig niet meer dan 18.604 euro kosten inclusief bijkomende kosten. Tot slot mag het voertuig alleen voor eigen vervoer worden gebruikt.
Het is makkelijker om in aanmerking te komen voor een gedeeltelijke vrijstelling. Wanneer er een rolstoelinstallatie in een motorrijtuig moet worden geplaatst, wordt het gewicht van je motorrijtuig hoger. De hoogte van de motorrijtuigenbelasting wordt onder andere berekend op basis van het gewicht van het voertuig. De gedeeltelijke vrijstelling houdt in dat het extra gewicht van een rolstoelinstallatie niet wordt meegewogen bij de berekening van de motorrijtuigenbelasting. - Ambulances:
Voertuigen die alleen worden gebruikt voor het vervoeren van zieken en gewonden komen in aanmerking voor een vrijstelling als aan het uiterlijk herkenbaar is dat het voertuig zieken en gewonden vervoert (artikel 71 Wet op de Motorrijtuigenbelasting 1994). - Zuinige voertuigen:
Omdat zuinige voertuigen gunstig zijn voor het milieu wordt dit gestimuleerd door de te betalen belasting te verlagen. Het verschilt per jaar welke regels hieraan verbonden zijn. Schakel een advocaat in voor advies!
Ik heb een voertuig met een buitenlands kenteken, moet ik motorrijtuigenbelasting betalen?
De hoofdregel is dat elke auto die in Nederland rijdt motorrijtuigenbelasting moet betalen. Er zijn echter uitzonderingen:
- Veertiendagenvrijstelling: Voor deze vrijstelling kom je in aanmerking wanneer je als inwoner van Nederland, als gezinslid van een inwoner van Nederland of via een organisatie of bedrijf gevestigd in Nederland met een buitenlands voertuig maximaal twee weken in Nederland rijdt. Daarbij moet het gaan om een auto, bestelauto of motor.
- Werknemersvrijstelling: Wanneer je woonachtig bent in Nederland maar als werknemer bij een bedrijf in het buitenland bent en in een voertuig met een buitenlands kenteken rijdt, kun je in aanmerking komen voor een vrijstelling. Om hiervoor in aanmerking te komen is het van belang dat alleen jij en je inwonende gezinsleden gebruik maken van het voertuig in Nederland en er is een verklaring van je buitenlandse werkgever nodig waarin wordt verklaard dat het voertuig door de werkgever ter beschikking is gesteld en dat het voertuig voornamelijk voor je werk in het buitenland wordt gebruikt.
- Werkgeversvrijstelling: Wanneer je in Nederland rijdt met een voertuig met een buitenlands kenteken kom je in aanmerking voor de werkgeversvrijstelling als je een van de volgende functies uitvoert in het buitenland:
- Je bent hoofd van een eenmansbedrijf
- Je bent lid van een maatschap
- Je bent bestuurder, vennoot of aandeelhouder van een vennootschap.
Daarnaast is het van belang dat het voertuig alleen door jou of door bij jou inwonende gezinsleden wordt gebruikt in Nederland. Ook moet het voertuig voornamelijk zakelijk in het buitenland worden gebruikt. Je kunt daarom het beste een kilometerregistratie bijhouden om dit te kunnen aantonen. Tot slot mag je geen werknemer van je onderneming zijn. - Vrijstelling op basis van internationaal recht: Wanneer je in het buitenland woont en met een voertuig met een buitenlands kenteken in Nederland wilt rijden kan je in aanmerking komen voor een vrijstelling op basis van internationaal recht. Deze vrijstelling krijg je als je in 1 jaar maximaal 3 maanden met het voertuig in Nederland rijdt. Als je geen goederen of personen tegen betaling met het voertuig vervoert kan je een vrijstelling voor een periode van 6 maanden krijgen en wanneer je het voertuig gebruikt voor woon-werkverkeer zelfs voor de gehele duur van je arbeidsrelatie. Ook kan je een vrijstelling krijgen voor de duur van je studie als je alleen in Nederland verblijft voor je studie.
Wanneer komt een taxi in aanmerking voor een vrijstelling van motorrijtuigenbelasting?
Het is tegenwoordig makkelijker voor taxiondernemers om een vrijstelling van motorrijtuigenbelasting te verkrijgen. Om hiervoor in aanmerking te komen moeten een aantal documenten worden overhandigd aan de belastingdienst:
- Een afschrift van de ondernemingsvergunning taxivervoer
- Een 90% verklaring: Dit is een verklaring waaruit blijkt dat het voertuig bijna volledig voor taxivervoer wordt gebruikt.