• 088 - 833 88 88
  • Gratis en vrijblijvende intake
  • 7 dagen per week 08:00 - 22:00

Identiteitsfraude

Identiteitsfraude

Het gebeurt steeds vaker, identiteitsfraude. Mensen gebruiken jouw identiteitsgegevens om zich vervolgens schuldig te maken aan oplichting, of producten te kopen vanuit jouw naam.

Identiteitsfraude kan grote gevolgen hebben en daarom is het belangrijk om direct een advocaat in te schakelen op het moment dat je erachter komt dat jouw identiteit wordt gebruikt door iemand anders.

Plaats direct je vraag

Advocaat Identiteitsfraude

Ik ben het slachtoffer van identiteitsfraude, wat nu?

Als je het vermoeden hebt dat iemand identiteitsfraude met jouw gegevens pleegt, doe dan direct aangifte. Daarnaast is het belangrijk om al je pasjes, zoals je pinpas tijdelijk te blokkeren zodat hier niks meer mee kan gebeuren. Het kan namelijk gebeuren dat de politie jou gaat verdenken van de strafbare feiten die iemand pleegt vanuit jouw naam. Schakel daarom al bij het vermoeden van identiteitsfraude een advocaat in om te voorkomen dat dit ernstige gevolgen krijgt. Verzamel vanaf het moment dat je vermoedt dat er identiteitsfraude wordt gepleegd zoveel mogelijk bewijzen. Deze bewijzen kunnen de politie helpen bij een onderzoek naar de dader en daarnaast kan je hiermee eerder aantonen dat eventuele strafbare feiten die vanuit jouw naam zijn gepleegd niet door jou zelf zijn gepleegd.

Wanneer kan ik wel- en niet een kopie van mijn identiteitsbewijs afstaan?

In sommige gevallen is het toegestaan voor anderen om een volledige kopie van jouw identiteitsbewijs te maken, zoals voor je werkgever. Vaak is dit echter onnodig of niet slim om te doen omdat de kans dan aanwezig is dat er fraude mee gepleegd wordt.

Voorbeeld
Jan wil een tafel via marktplaats kopen en zoekt contact met de verkoper. De verkoper stuurt Jan een kopie van zijn ID-kaart en vraagt aan Jan om ook een kopie van zijn eigen ID-kaart naar hem te sturen. De verkoper stelt dat dit een vereiste is voor de verkoop van de tafel. Wat moet Jan doen?

Antwoord
In dit geval moet Jan absoluut geen kopie van zijn ID-kaart sturen, want dit is totaal niet nodig bij de koop van een tafel via marktplaats. De kans is groot dat de verkoper van deze tafel van plan is om misbruik van de identiteit van Jan te maken. Het feit dat de verkoper ook een kopie van zijn ID-kaart naar Jan heeft gestuurd maakt het niet betrouwbaar.

Hoe voorkom je identiteitsdiefstal/identiteitsfraude?

Stuur niet zomaar een kopie van je ID-kaart of pinpas. Er is een speciale applicatie van de politie waarin je een veilige kopie van je ID kan maken waarbij belangrijke gegevens zoals je BSN-nummer onleesbaar worden gemaakt. Zonder die gegevens kan een ander geen fraude plegen met jouw identiteitskaart. Daarnaast zijn er nog een aantal dingen die je kunt doen om te zorgen dat je identiteitsbewijs niet in verkeerde handen valt:

  • Bewaar je identiteitsbewijzen, zoals een ID-kaart, paspoort en rijbewijs altijd op een veilige plek. Identiteitsbewijzen zijn namelijk erg geliefd onder criminelen omdat deze tegenwoordig niet makkelijk meer te vervalsen zijn.
  • Zorg dat je brievenbus goed beveiligd is. Het kan gebeuren dat oplichters in jouw brievenbus belangrijke informatie over jou proberen te verkrijgen door middel van bijvoorbeeld loonstrookjes, jaaropgaven of verzekeringspapieren. Zorg dus dat het niet zomaar mogelijk is voor buitenstaanders om post uit jouw brievenbus te halen.
  • Daarnaast kunnen oplichters ook naar belangrijke informatie over jou zoeken in je afval. Probeer dus belangrijke documenten te versnipperen voordat je ze weggooit zodat eventuele belangrijke gegevens die deze documenten bevatten niet meer leesbaar zijn.
  • Beveilig je digitale accounts extra goed. Ook digitaal kunnen je gegevens worden achterhaald door hackers. Je kan bijvoorbeeld je accounts beveiligen met een dubbele verificatie. Dit houdt in dat je naast een wachtwoord ook een extra controle via sms of een applicatie krijgt.
  • Wees alert op mensen die je bellen en beweren dat ze medewerkers zijn van een bank of computerbedrijf. Geef nooit zomaar je gegevens via de telefoon. Check eerst bijvoorbeeld het nummer waar je door gebeld bent om te kijken of dit inderdaad een echte bank is.
  • Let goed op met sociale media. Alles wat je deelt kan door anderen worden achterhaald of gebruikt. Deel dus nooit zomaar foto’s van belangrijke pasjes zoals een pinpas of ID-kaart. Andere gevoelige informatie delen via sociale media is ook niet aan te raden.

Ik heb mijn ID-kaart aan iemand uitgeleend en ik word nu beschuldigd van identiteitsfraude, wat nu?

Het lijkt zo onschuldig, je leent je ID-kaart uit aan een vriend of vriendin, bijvoorbeeld als je naar een feestje gaat, maar dit is strafbaar. Het uitlenen van een identiteitsbewijs wordt beschouwd als identiteitsfraude en hiervoor kan je een flinke boete krijgen. Ook het gebruiken van een vals identiteitsbewijs valt onder identiteitsfraude. Veel jongeren onderschatten dit en gebruiken een vals identiteitsbewijs om zo bijvoorbeeld alcoholische dranken te kunnen kopen of een club binnen te komen. Zodra je wordt beschuldigd van identiteitsfraude is het verstandig om te hulp van een advocaat in te schakelen.

Waar moet ik identiteitsfraude melden?

Naast het doen van aangifte en al je belangrijke pasjes blokkeren kan je identiteitsfraude melden bij Centraal Meldpunt Identiteitsfraude- en fouten (CMI). Je kunt online een formulier invullen. Daarnaast is het aan te raden om een advocaat in te schakelen die kan zorgen dat de schade die je lijdt zo veel mogelijk beperkt wordt.

Identiteitsfraude Sociale media

Als er berichten op sociale media worden geplaatst vanuit jouw naam die jij niet zelf hebt geplaatst, meld dit dan direct aan het betreffende sociale medium met de vraag of ze jouw account kunnen blokkeren. De sociale media hebben speciale knoppen waarmee je kan aangeven dat iemand zich als iemand anders voordoet. Indien je geen account hebt van bijvoorbeeld Facebook, maar je weet dat iemand vanuit jouw naam op Facebook werkzaam is, dan is er een speciale link waarmee je kan rapporteren dat iemand identiteitsfraude pleegt.

Welke straffen staan er op identiteitsfraude?

Identiteitsfraude is niet als een specifiek delict vastgelegd in de wet. Er zijn verschillende strafbare feiten die kunnen worden toegepast op identiteitsfraude. Identiteitsfraude is dus wel degelijk strafbaar:

  • Stalking door bezorging goederen (art. 258b Sr.): Hierop staat een gevangenisstraf van maximaal zes jaar.
  • Valsheid in geschrifte (artikel 225 Sr.): Gevangenisstraf van maximaal zes jaar.
  • Valsheid in geschrifte reisdocument (artikel 231 Sr.): Gevangenisstraf van maximaal zes jaar.
  • Verduistering identiteit (artikel 321 Sr.): Gevangenisstraf van maximaal drie jaar.
  • Oplichting (artikel 326 Sr.): Gevangenisstraf van maximaal vier jaar.
  • Diefstal (Artikel 310 Sr.): Gevangenisstraf van maximaal vier jaar.

Naast een gevangenisstraf kan de rechter ook een boete of een taakstraf opleggen. Van welk delict sprake is en welke straf wordt opgelegd verschilt per geval. Identiteitsfraude is in alle gevallen een misdrijf, wat betekent dat het gaat om een serieuze aangelegenheid. Schakel daarom een advocaat in die je hierbij kan helpen.

Wat kan een advocaat betekenen bij identiteitsfraude?

Op het moment dat je vermoedt dat iemand fraude pleegt met jouw identiteit is het zaak om snel te handelen. Als iemand daadwerkelijk fraudeert met jouw identiteit dan kan elke extra dag dat hij hiertoe de kans krijgt ernstige gevolgen hebben voor jou. Zo kan het zijn dat er een hoop geld van je bankrekening wordt gehaald of dat er strafbare feiten vanuit jouw naam worden gepleegd, zoals diefstal. Een gespecialiseerde advocaat is goed op de hoogte van de geldende regels en van de stappen die ondernomen moeten worden om te zorgen dat er zo snel mogelijk een eind komt aan de identiteitsfraude. Ook kan een advocaat je tijdens een eventuele rechtszaak bijstaan om te zorgen dat de betreffende fraudeur bestraft wordt voor zijn daden.

Plaats direct je vraag